Linkovi

SAD – Libija: Dileme oko diplomatskog predstavnika


SAD – Libija: Dileme oko diplomatskog predstavnika

U ponedeljak je libijska vlada saopštila da zamjenik ambasadora Fathe el-Halfee preuzima ambasadorske funkcije. Libijci koji žive u SAD traže da Washington uvažava Ali Aujalija, ambasadora koji je prošlog tjedna, distancirajući se od Gadhafijevog režima, podnio ostavku.

Ko ovih dana zvanično predstavlja Libiju u Sjedinjenim Američkim Državama, ko službeno zastupa interese libijskog naroda ovdje u Washingtonu? To pitanje iskrslo je kada je oveća grupa Libijaca koji žive u Washingtonu željela na libijskoj ambasadi istaći zastavu Libije iz vremena prije Gadhafijevog preuzimanja vlasti. No, prosvjednici nisu mogli ući u zgradu.

„Neki uposlenici ambasade kontroliraju urede, slično kao što su radili Gadhafijevi lopovi u Libiji dok su bili na vlasti“ - kaže Aly Abuzaakouk, vođa prosvjednika.

U ponedeljak je libijska vlada saopštila da zamjenik ambasadora Fathe el-Halfee preuzima ambasadu, što je bio i neporedsan povod za prosvjed:

„On je Gadafijev čovjek, on je za Gadafija, a ne za Libijce“ - uzvikivale su dvije Libijke.

One i ostali prosvjednici ističu da al-Halfee ne predstavlja Libijce, isto kao što ih sada ne predstavlja ni Moamer Gadhafi i traže da Sjedinjene Države podrže Ali Aujalija, ambasadora koji je prošlog tjedna, distancirajući se od Gadhafijevog režima, podnio ostavku. Mada u ostavci, gospodin Aujali je izrazio spremnost da bude amabasador libijskog naroda. To je State Department dovelo u dilemu koga priznati. Za sada to je ambasador Aujali.

I grupa od 7 zastupnika Zastupničkog doma Kongresa, koji su u libijskoj amabasadi imali diplomatski sastanak, bila je i dilemi. Na novinarsko pitanje sa kim će razgovarati zastupnica Sheila Jackson Lee je odgovorila:

„Sa predstavnikom sadašnje vlade, a ne sa ambasadorom u ostavci.“

Sheila Jackson Lee i Ali Aujali
Sheila Jackson Lee i Ali Aujali

No, nakon tridesetak minuta, zastupnici su izašli iz zgrade amasade sa gospodinom Aujalijem, amabasadorom u ostavci. Zastupnica Sheila Jackson Lee je izjavila:

„Dozvolite mi da izrazim zahvalnost Ali Aujaliju, amabasadoru koji zaista predstavlja narod Libije.“

Gospođa Jackson Lee je takođe istakla da bi administracija predsjednika Obame trebalo da uvažava gospodina Aujalija, bez obzira na to koga ovlasti Gadhafijeva vlada.

I gospodin Aujali je izrazio zadovoljstvo:

„Imamo u vama prave prijatelje i radujemo se zbog toga.“

Nakon odlaska zastupnika on se pridružio prosvjednicima.

„Gospodin Aujali je naš ambasador. Čovjek koga je imenovala Gadhafijeva vlada je izdajnik libijskog naroda i Gadhafijeva marioneta“ - rekao je vođa Libijaca, prosvjednika Aly Abuzaakouk.

Ipak, i unutar libijske ambasade, nije jasno ko je ambasador, ko obavlja funkciju najvišeg diplomatskog predstavnika Libije u SAD. Jedan od uposlenika ambasade je rekao da je ambasada u stanju raspada, a da se i amabasador u ostavci i zamjenik ambasadora koga je Gadhafijeva vlada ovlastila da vodi amabasadu pojavljuju svakodnevno na radnom mjestu.

XS
SM
MD
LG