Linkovi

Kakva je pomoć potrebna Libiji?


Kakva je pomoć potrebna Libiji?
Kakva je pomoć potrebna Libiji?

Nakon mjesec dana dugih zračnih napada NATO snaga u Libiji, američki predsjednik Barack Obama je odobrio korištenje bezpilotnih aviona Predator kao još jedan način pružanja pomoći pobunjenicima u tamošnjem sukobu.

Nakon mjesec dana dugih zračnih napada NATO snaga u Libiji, američki predsjednik Barack Obama je odobrio korištenje bezpilotnih aviona Predator kao još jedan način pružanja pomoći pobunjenicima u tamošnjem sukobu. Do sada, medjutim, pobunjenici u Libiji su uspjeli ostvariti samo ograničeni napredak protiv bolje opremljenih i bolje organiziranih vojnih snaga pukovnika Moammara Gadhafija.

Proteklog petka pobunjenike je u Libiji posjetio i američki senator John McCain, a u Washingtonu se nedavno okupila grupa Amerikanaca libijskog porijekla kako bi dogovorili druge vidove pomoći gradjanima Libije.

NATO nastavlja zračne napade na vojne ciljeve u Libiji i do sada je to pomoglo u sprječavanju snaga pukovnika Gadhafija da preuzmu teritorije koje na istoku zemlje kontrolišu pobunjenici. Ali pobunjeničke snage u gradu Misurata su izložene snažnim napadima Gadhafijevih lojalista što ukazuje na ograničenost zračnih napada kada je riječ o pomoći pobunjenicima. Izvještaji iz opkoljenog grada ukazuju na velike gubitke koji se povećavaju.

Michael O`Hanlon
Michael O`Hanlon

Michael O`Hanlon je vojni analitičar iz Instituta Brookings u Washingtonu:

"Gadafi je okupio dosta snaga i ne izgleda da će biti brzo poražen. U stvari oni, možda, čak pobjedjuju Ali je to za sada teško reći i mislim da pat pozcija može potrajati ukoliko ne nadjemo način da nekako preokrenemo balans."

U medjuvremenu, grupa Amerikanaca libijskog porijekla se okupila u Washingtonu tražeći druge načine pomoći pobunjenicima. Medju njima je bio i Ibrahim Jebril, predsjednik Sjeverno-Američke Libijske Konferencije:

"Mi ustvari ne trebamo američke vojnike ili marince, francuske, britanske ili bilo čije. Potrebno je samo opremiti one koji se tamo već bore kako bi mogli nastaviti tu borbu."

Michael O`Hanlon se slaže i smatra da nema opravdanja zašto se libijskim pobunjenicima ne pribavi oružje koje im je potrebno da poraze Gadhafija:

Ibrahim Jebril
Ibrahim Jebril

"Odbrambeno oružje, kao protu-tenkovsko, mislim da bi tamo bilo ključno i ne vidim posebnog razloga zašto se to ne bi uradilo. Takodjer, pobunjenici će uskoro biti srž nove libijske armije. Mi smo već saopćili da više nećemo raditi sa Gadhafijem, prema tome zašto toliko okljevamo da sa njima počnemo raditi."

O`Hanlon kaže da slanje vojnih savjetnika na što su iz Prelaznog nacionalnog vijeća uspjeli nagovoriti Francusku, Britaniju i Italiju, neće samo po sebi biti dovoljno:

"Ono što sam do sada vidio kada je riječ o zapadnim vojnim savjetnicima nije dovoljno da me uvjeri da će oni ostvariti bitnu razliku jer će ih biti samo nekoliko desetina, neće imati direktnu ulogu na bojnom polju, i neće pribavljati oružje."

Esam Omeish
Esam Omeish

Esam Omeish je predsjednik Libijsko-američkog tima za pomoć. On kaže da Washington eventualno veće angažiranje može opravdati već postojećom rezolucijom UN-a o zaštiti civila u Libiji.

"Mi trebamo uraditi sve što možemo, kako u pomoći sa oružjem tako i drugoj pomoći, u logistici kao i treningu i opremanju onih koji se bore u tom ratu kako bio okončali Gadhafijev režim", kaže Omeish.

Državni sekretar Hillary Clinton je odbacila mogućnost slanja američkih vojnih savjetnika da pomognu pobunjenicima, u skladu sa obećanjem predsjednika Baracka Obame da neće slati američke vojnike u Libiju. U medjuvremenu zapadni saveznici prate i procjenjuju efikasnost korištenja američkih bezpilotnih letjelica u Libiji.

XS
SM
MD
LG