Linkovi

Saveznici planiraju proširiti zonu zabrane letova prema Tripoliju


Saveznički bombarder nad Libijom
Saveznički bombarder nad Libijom

Američki Admiral Samuel Locklear, zapovjednik akcije nad Libijom, potvrdio da su dva pilota borbenog aviona koji se pokvario u zraku, preživjela i da su na sigurnom

Američki admiral Samuel Locklear je izjavio da sve veći broj savezničkih aviona sudjeluje u provodjenju rezolucije o zoni zabrane leta iznad Libije. U medjuvremenu se nastavljaju kopnene borbe izmedju snaga odanih Muameru Ghadafiju i pobunjenicima.

Govoreći putem telefona s jednog američkog ratnog broda u Mediteranu, admiral Locklear je rekao da trenutno 13 država ili već sudjeluje u vojnoj akciji iz zraka, ili se planira pridružiti.

Medjunarodna koalicija je prvobitno ustanovila zonu zabarnjenu za letove iznad Benhgazija koji drže pobunjenici, ali s dolaskom dodatne podrške , saveznici planiraju proširiti tu zonu na hiljadu kilometara ka tripoliju.

Admiral Locklear je takodjer potvrdio da su se dva američka pilota bezbjedno izbacila iz borbenog aviona F 15 jučer, nakon što je motor aviona zakazao.

U medjuvremenu je američki general Carter Ham , jedan od zapovjednika kampanje, izjavio da je cilj koalicionih zračnih i raketnih napada , zaštititi libijske civile od napada Ghadafijevih snaga, a ne sam pukovnik Ghadafi.

General Carter Ham, misija Odyssey Dawn:
Mi ne znamo deatlje gdje se Ghadafi nalazi, niti smo proširili naše vojne napore u tom pravcu.

General Ham kaže da su se vojne akcije fokusirale na eliminaciju libijske protu zračne obrane, i na zaustavljanje pokreta Ghadafijevih lojalista prema uporištu pobunjenika, Benghaziju.
Američki predsjednik Barack Obama je izjavio da se medjunarodna zajednica okupila kako bi zaustavila moguće zločine prema civilima:

Demokracija se ne može nametnuti izvana. Ona mora izrasti unutar jedne zemlje, iz srca i duša oni koji je žele i spremni su se boriti za nju., kazao je američki predsjednik.

Libijski pobunjenici su se ojačali, čini se, savezničkim zračnim udarima. Medjutim, u Tripoliju , gdje su kontrolni punktovi na svakom koraku,a novinari rade pod budnim okom libijske vlade, pristalice Muamera Ghadafija kritikuju provodjenje zone zabrane letenja.


Muhammed Ibrahim, gradjanin Tripolija:

Mi imamo slobodu u ovoj zemlji. Ne želimo ubijanja.

Američki predsjednik kaže da će Sjedinjene Države nastaviti da smanjuju svoju ulogu u provodjenju vojne akcije, iako nije jasno ko će tada kontrolirati zonu zabrane za letove.

XS
SM
MD
LG