Linkovi

Saveznici planiraju proširiti zonu zabrane letova prema Tripoliju

  • VOA NEWS

Saveznički bombarder nad Libijom

Američki Admiral Samuel Locklear, zapovjednik akcije nad Libijom, potvrdio da su dva pilota borbenog aviona koji se pokvario u zraku, preživjela i da su na sigurnom

Američki admiral Samuel Locklear je izjavio da sve veći broj savezničkih aviona sudjeluje u provodjenju rezolucije o zoni zabrane leta iznad Libije. U medjuvremenu se nastavljaju kopnene borbe izmedju snaga odanih Muameru Ghadafiju i pobunjenicima.

Govoreći putem telefona s jednog američkog ratnog broda u Mediteranu, admiral Locklear je rekao da trenutno 13 država ili već sudjeluje u vojnoj akciji iz zraka, ili se planira pridružiti.

Medjunarodna koalicija je prvobitno ustanovila zonu zabarnjenu za letove iznad Benhgazija koji drže pobunjenici, ali s dolaskom dodatne podrške , saveznici planiraju proširiti tu zonu na hiljadu kilometara ka tripoliju.

Admiral Locklear je takodjer potvrdio da su se dva američka pilota bezbjedno izbacila iz borbenog aviona F 15 jučer, nakon što je motor aviona zakazao.

U medjuvremenu je američki general Carter Ham , jedan od zapovjednika kampanje, izjavio da je cilj koalicionih zračnih i raketnih napada , zaštititi libijske civile od napada Ghadafijevih snaga, a ne sam pukovnik Ghadafi.

General Carter Ham, misija Odyssey Dawn:
Mi ne znamo deatlje gdje se Ghadafi nalazi, niti smo proširili naše vojne napore u tom pravcu.

General Ham kaže da su se vojne akcije fokusirale na eliminaciju libijske protu zračne obrane, i na zaustavljanje pokreta Ghadafijevih lojalista prema uporištu pobunjenika, Benghaziju.
Američki predsjednik Barack Obama je izjavio da se medjunarodna zajednica okupila kako bi zaustavila moguće zločine prema civilima:

Demokracija se ne može nametnuti izvana. Ona mora izrasti unutar jedne zemlje, iz srca i duša oni koji je žele i spremni su se boriti za nju., kazao je američki predsjednik.

Libijski pobunjenici su se ojačali, čini se, savezničkim zračnim udarima. Medjutim, u Tripoliju , gdje su kontrolni punktovi na svakom koraku,a novinari rade pod budnim okom libijske vlade, pristalice Muamera Ghadafija kritikuju provodjenje zone zabrane letenja.


Muhammed Ibrahim, gradjanin Tripolija:

Mi imamo slobodu u ovoj zemlji. Ne želimo ubijanja.

Američki predsjednik kaže da će Sjedinjene Države nastaviti da smanjuju svoju ulogu u provodjenju vojne akcije, iako nije jasno ko će tada kontrolirati zonu zabrane za letove.

XS
SM
MD
LG