Linkovi

Pobunjenici u Libiji ne odustaju od zahtijeva za odlaskom Gadhafija


Pobunjenici u Libiji ne odustaju od zahtijeva za odlaskom Gadhafija
Pobunjenici u Libiji ne odustaju od zahtijeva za odlaskom Gadhafija

Izaslanik Afričke unije se nadao da će plan, nakon što je u načelu prihvaćen od strane libijskog lidera Moammara Gadhafija, donijeti prekid vatre.

Čelnik pobunjeničke prijelazne vlade u Libiji jučer je u Benghaziju odbio prijedlog prekida vatre kojeg je predložila Afrička Unija. Izaslanik Afričke unije se nadao da će plan, nakon što je u načelu prihvaćen od strane libijskog lidera Moammara Gadhafija, donijeti prekid vatre. Medjutim, pobunjenici kažu da odbijaju bilo koji prijedlog koji ne uključuje ključni zahtjev da libijski lider Gadhafi s obitelji napusti Libiju.

Izaslanik Afričke Unije nije dočekan sa dobrodošlicom u uporištu pobunjenika u Benghaziju. Izvan hotela, gdje se susreo sa vodjama pobunjenika, anti-vladini prosvjednici su tražili odlazak Gadhafija. Istu poruku unutra su ponovili lideri pobunjenika.

Mull Katende, izaslanik Afričke Unije
Mull Katende, izaslanik Afričke Unije

Članovi Prelaznog nacionalnog vijeća kažu da prijedlog nije odgovorio na njihov ključni zahtijev - da pukovnik Gadhafi napusti vlast i da se njegovi vojnici povuku sa sadašnjih položaja.

Izaslanik Afričke Unije, Mull Katende je rekao da se u nedjelju tokom razgovora u Tripoliju libijski lider složio da okonča neprijateljstva:

"Da, on je prihvatio prekid vatre i to bi se trebalo odnositi na obje strane. Ustvari, on je uključio i treću stranu - NATO. Prekid vatre bi se trebao odnositi na Gahafija, Prelazno nacionalno vijeće i zračne napade NATO-a."

Ali uprkos obećanju, vladine snage nastavljaju opsadu Misrata, posljednjeg grada kojeg na zapadu drže pobunjenici. Vodje pobunjenika kažu da su takvo nešto i očekivali nakon što je pukovnik Gadhafi i ranije kršio svoja obećanja o prekidu vatre.

Mohamed Zellawy, prosvjednik u Benghaziju
Mohamed Zellawy, prosvjednik u Benghaziju

NATO je obećao da će nastaviti napade protiv vladinih snaga kako bi zaštitio civile u Libiji. Koalicijska kampanja je omogućila pobunjenicima da se održe uprkos znatno nadmoćnijim snagama vlade.

U Benghaziju, ključni zahtijev pobunjenika ostaje uklanjanje Moammara Gadhafija.

Mohamed Zellawy, pripadnik pobunjeničkih snaga kaže:

"On mora otići, on mora biti uklonjen. To je poruka koju želimo poslati svijetu. On mora da ide, mi sa njima ne trebamo nikakve pregovore. Gadhafi i njegova porodica moraju odmah otići."

Medjutim, nakon još jedne propale diplomatske inicijative i neizvjesnog ishoda na bojnom polju ne izgleda da će se to desiti uskoro.

XS
SM
MD
LG