Linkovi

Moammar Gadhafi mrtav, zvanično saopćilo Libijsko prijelazno vijeće


Moammar Gadhafi mrtav, zvanično saopćilo Libijsko prijelazno vijeće
Moammar Gadhafi mrtav, zvanično saopćilo Libijsko prijelazno vijeće

Americki predsjednik Obama čestitao narodu Libije, ali dodao da je put ka demokraciji dug i vijugav i da može predstojati teških dana

Bivši libijski lider Muammer Gadhafi je ubijen u napadima snaga Prijelaznog Libijskog Vijeća , u toku žestokih borbi za grad Sirte, posljednje Gadhafijevo uporište.

Premijer Nacionalnog Prijelaznog Vijeća nove Libije, Mahmoud Jibril , je potvrdio Gadhafijevu smrt na press konferenciji u Tripoliju, rekavši da je došao trenutak da Libijci izgrade novu, ujedinjenu Libiju.
Sjedinjene Države su dobile potvrdu Gadhafijeve smrti od libijskih zvaničnika iz Prijelaznog Vijeća. Gadhafi je imao 69 godina.

Američki predsjednik Barack Obama je izjavio da je smrt libijskog lidera Muammera Gadhafija definitivni dokaz da je njegov režim od više od 4 decenije, došao do kraja.

Predsjednik je prije par sati ispred Biječe Kuće kazao da je samo prije godinu dana zamisao o slobodnoj Libiji, izgledala nenmoguća, a potom je čestitao libijskom narodu na tome što su zahtijevali i borili se za svoje zahtjeve.

Američki predsjednik je rekao da narod Libije sada ima veliku odgovornost da izgradi jednu sveobuhvatnu, tolerantnu, demokratsku zemlju. Pozvao je Libijce da nastave raditi sa medjunarodnom zajednicom kako bi osugirali uskladištenje opasnih materijala, kao i i da poštuju prava svih Libijaca.

Američki predsjednik je upozorio da je put ka punoj demokraciji dug i vijugav, i da će biti teških dana, dodajući da je Amerika odlučna pomoći novoj Libiji.

Inače, na video snimcima na svjetskim TV mrežama vidjeli su se prizori teško ranjeng, okrvavljenog Gadhafija, kako se otima vojnicima Nacionalnog Prijelaznog Vijeca nakon hvatanja.
Nove libijske vlasti su saopćile da su Gadhafija pogodili hici odmah nakon što su ga nove snage uhvatile, ali nema tačnog podatka ko je pucao. Ubrzo nakon toga je objavljeno da je Gadhafi mrtav.

Mase naroda su izašle na ulice triploija kako bi proslavile Gadhafijevu smrt, kao i pad grada Sirte u ruke nove vlade. Zastava nove prijelazne vlade je odmah uzdignuta iznad grada Sirte.
Ministar Jibril je rekao da će Nacionalno Prijelazno Vijeće formalno objaviti oslobodjenje zemlje od Gadhafijeve vladavine, u petak.

U medjuvremenu Svjetski lideri su čestitali libijskom narodu na početku novoga dobra za njihovu zemlju.
medju prvima je bila američki državni sekretar Hillary Clinton, koja je rekla da bi potvrda Gadhafijeve smrti bila olakšanje, ali da to neće odmah obustaviti borbe u Libiji.

Američki senator John McCain je izdao saopćenje rekavši da je Gadhafijeva smrt kraj prve faze libijske revolucije. McCain je pozvao Ameriku, njene evropske i arapske saveznike da ojačaju podrčku Libiju. generalni tajnik NATO Ban Ki moon je rekao da Gadhafijeva smrt predstavlja povijesnu tranziciju za Libiju, i pozvao sve borce da polože oružje jer se budućnost može riječiti samo jedinstvom i pomirenjem.

Iz Evropske Unije stiže saopćenje da je ova smrt znak kraja despotizma i represije , dok je ministrica vanjskih poslova Unije Catherine Ashton kazala da je došao kraj mukama naroda Libije.

XS
SM
MD
LG