Linkovi

SAD će provoditi politički i gospodarski pritisak na Gadafija dok ne odstupi s dužnosti


Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Susan Rice
Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Susan Rice

Američka veleposlanica Susan Rice izjavila da Washington s NATO partnerima i saveznicima razgovara o mogućim vojnim opcijama

Američki predsjednik Barack Obama i kanadski premijer Stephen Harper dogovorili su se u telefonskom razgovoru da je potrebno zaustaviti daljnje nasilje libijskog čelnika Moamera Gadafija te da će, ukoliko bude potrebno, razmotriti i poduzimanje dodatnih akcija – navodi se u priopćenju iz Bijele kuće.

I dok jačaju međunarodni zahtjevi da se okonča četrdesetogodišnja vladavina Moamera Gadafija Pentagon je objavio da američka vojska prerazmješta svoje mornaričke i zrakoplovne snage oko Libije. Američka veleposlanica pri svjetskoj organizaciji Susan Rice izjavila je da Washington sa svojim NATO partnerima i ostalim saveznicima razgovara o mogućim vojnim opcijama. No, američka državna tajnica Hillary Clinton kazala je da američki brodovi neće sudjelovati u vojnim akcijama, ali da bi mogli biti od koristi u humanitarnim operacijama.

Jutros je Susan Rice izjavila za TV mrežu ABC da će Sjedinjene Države provoditi politički i gospodarski pritisak na Moamera Gadafija dok ne odstupi s položaja. Rice je rekla i da je prerano govoriti o osiguravanju materijalne potpore libijskim pobunjenicima koji se bore za Gadafijevo svrgavanje dodajući kako se u Libiji još nije dovoljno jasno profilirala ujedinjena oporba.

Libijski diktator, međutim, odbija pozive da ode s vlasti, iako je izgubio kontrolu nad istočnim dijelom zemlje, a pobunjenici se približavaju i glavnom gradu Tripoliju. U intervju američkoj televizijskoj postaji ABC izjavio je da ga svi ljudi vole i da su za njega spremni umrijeti.

Susan Rice: "To zvuči kao halucinacija. Kad se on može smijati razgovarajući sa stranim novinarima, dok istodobno vrši pokolj nad vlastitim narodom, to samo podvlači koliko je nespreman voditi i koliko nema veze sa stvarnošću".

U međuvremenu je američko ministarstvo financija objavilo zamrzavanje libijske imovine u Sjedinjenim Državama vrijedne 30 milijardi dolara, a glasnogovornik Bijele kuće je izjavio da američka vlada "aktivno kontaktira" s onima u libijskoj oporbi koji rade na stvaranju vlade koja će poštovati ljudska prava i ispuniti težnje libijskog naroda.

XS
SM
MD
LG