Linkovi

Web stranica tjedna: katalog litografija i fotografija Kongresne knjižnice


Kongresna knjižnica u Washingtonu
Kongresna knjižnica u Washingtonu

Blago pronađeno u ovom katalogu vrlo je raznoliko: od japanskih drvoreza do stoljetnih fotografija u boji iz doba Ruskog carstva te onih koje dokumentiraju Ameriku 20. stoljeća

Otvaramo trezor američke Kongresne knjižnice kako bi objelodanili pronađeno blago slika i fotografija – od japanskih drvoreza do stoljetnih fotografija u boji iz doba Ruskog carstva te onih koje dokumentiraju Ameriku 20.-og stoljeća.

"Internetski katalog litografija i fotografija osnovni je alat za informiranje i istraživanje kolekcije slika u Kongresnoj knjižnici. U njemu se nalaze opisi milijuna slika, a oko 250 tisuća njih imaju i digitaliziranu sliku uz informacije u katalogu."

Helena Zinkham direktorica je Odsjeka za litografije i fotografije u Kongresnoj knjižnici. Ona kaže da je ova kolekcija dostupnija nego ikad, zahvaljujući obnovljenom dizajnu koji je pušten u funkciju ovog tjedna, a kojim su se ispravili nedostaci prvotne web stranice kreirane devedesetih godina.

"Slike se nalaze na istoj stranici u katalogu uz njihov kataloški opis. Imamo i pregledni alfabetski indeks za cijeli katalog pa za svako potraživanje možemo pronaći na tisuće podataka," kaže Helena Zinkham.

Ona pojašnjava da ova internetska stranica sadrži prezentacije u slikama i osuvremenjene aplikacije koje se mogu međusobno razmjenjivati. Barbara Natanson, direktorica Usluga javnih informacija, kaže da se kolekcijom litografija i fotografija koristi široki raspon internetskih posjetitelja:

"Među njima je mnogo onih koji rade na dokumentarnim filmovima, izdavača knjiga, studenata svih profila te onih koji istražuju povijest vlastite obitelji i bave se genealogijom."

A tu su, naravno, i korisnici koji jednostavno žele pogledati preko milijun umjetničkih slika, kao i umjetnost koja dokumentira stvarni život u internetskom katalogu litografija i fotografija Kongresne knjižnice, na adresi www.loc.gov/pictures. Do nje možete doći i putem web stranice Glasa Amerike.

XS
SM
MD
LG