Linkovi

Libijski pobunjenici slave uspjeh u Ajdabiyi, a Obama ocjenjuje libijsku misiju uspješnom


Građani i pobunjenički borci slave na ulicama Ajdabiye, 26. ožujka 2011.
Građani i pobunjenički borci slave na ulicama Ajdabiye, 26. ožujka 2011.

List Washington Post piše da SAD i saveznice razmatraju mogućnost opskrbe libijske oporbe oružjem

Američki predsjednik Barack Obama kaže da je američka misija u Libiji – uspješna. U redovitom subotnjem obraćanju naciji, gospodin Obama kaže da je libijska protuzračna obrana potpuno onesposobljena. Odgovornost za libijske operacije sada se prebacuje sa Sjedinjenih Država na NATO savez, a gospodin Obama kaže da je to način na koji međunarodna zajednica treba djelovati – 'više zemalja, a ne samo Sjedinjene Države, trebaju snositi odgovornost i trošak za održavanje mira i sigurnosti.'

Opskrba libijskih pobunjenika oružjem?

Predsjednik nije spomenuo navode, koje je u petak navečer objavio list Washington Post, da Sjedinjene Države i njezine saveznice razmatraju mogućnost opskrbe libijske oporbe oružjem. List pripisuje ovu informaciju neimenovanim američkim i europskim dužnosnicima, koji su rekli da formulacija rezolucije UN-a o zoni zabrane leta nad Libijom daje ovlasti i za takve programe vojne opskrbe.

Ajdabiya slavi povrat kontrole pobunjenika

U libijskom gradu Ajdabiya, pobunjenici slave povrat kontrole nad gradom, nakon baraže koalicijskih zračnih udara na pro-Gadafijeve snage. Pobunjenički borci i civili plešu na ulicama ovog strateški važnog mjesta, 160 kilometara južno od Bengazija. Očevici kažu da su vidjeli tijela najmanje dvanaestak vladinih vojnika. Agencija Reuters navodi glasnogovornika pobunjenika koji kaže da su koalicijske snage u subotu izvele nove zračne udare na periferiji grada Misrata – koji također drže pobunjenici -, relativno blizu Tripoliju.

Libijski dužnosnici su najavili planove za diplomatske napore u rješavanju krize, ali tijekom subote nisu viđeni nikakvi potezi u tom smislu. Izaslanstvo, koje je predstavljalo Moamera Gadafija, u petak je izjavilo da je njegova vlada spremna primijeniti 'smjernice' koje je zamislila Afrička unija. Libijski dužnosnici sastali su se s izaslanicima pet drugih afričkih zemalja u glavnom gradu Etiopije.

Burno i u Siriji i u Jemenu

U Siriji, protuvladini prosvjednici spalili su ured vladajuće stranke Baath i jednu policijsku postaju u južnom gradu Tafas, gdje su tisuće prosvjendika preplavile ulice nakon sahrana trojice prosvjednika, ubijenih jučer. Associated Press javlja da su se snage sigurnosti i prosvjednici sukobili i u obalnom gradu Latakija. Novi su prosvjedi izbili i u južnom gradu Daraa, epicentru prosvjeda protiv vlade predsjednika Bašira al-Asada, gdje je jučer bilo ubijeno najmanje 15 prosvjednika.

A, u Jemenu, predsjednik Ali Abdullah Saleh i dalje odbija pozive oporbe da smjesta odstupi s vlasti usprkos izvješćima da bi sporazum o njegovom odstupanju mogao biti objavljen svaki tren. U današnjem govoru u Sani, Saleh je rekao da bi predao vlast samo 'u sigurne ruke', a ne – citiramo – 'bolesnim, osvetoljubivim ili korumpiranim' ljudima. U međuvremenu, protuvladini prosvjednici i dalje su na ulicama jemenskih gradova i mjesta, pozivajući na okončanje Salehove 32-godišnje vladavine, ne obazirući se na novouvedeno izvanredno stanje koje snagama sigurnosti daje vrlo jake ovlasti.

XS
SM
MD
LG