Linkovi

Libijska vlada proglasila prekid vatre


Libijska vlada proglasila prekid vatre
Libijska vlada proglasila prekid vatre

Nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odobrilo “sve neophodne mjere za zaštitu civila u Libiji” libijske vlasti proglasile su trenutni prekid vatre

Libijski ministar vanjskih poslova Musa Kusa objavio je primirje kako bi se, rekao je, zaštitili civili, a u skladu s rezolucijom Ujedinjenih naroda. Vijeće sigurnosti sinoć je usvojilo rezoluciju kojom se članice Ujedinjenih naroda ovlašćuju na poduzimanje “svih neophodnih mjera” za zaštitu civila uključujući provođenje zone zabranjenog letenja. Jedna od mogućih mjera jesu zračni udari na libijsku zračnu obranu. Rezolucija je usvojena jednoglasno s tim da su Brazil, Kina, Njemačka, Indija i Rusija bili suzdržani. Susan Rice američka je veleposlanica pri svjetskoj organizaciji.

“Rezolucija poziva na trenutni prekid vatre i potpuno zaustavljanje nasilja i napada na civile”.

Prije objave primirja od strane libijske vlade francuski diplomati priopćili su da bi do zračnih udara moglo doći u roku od nekoliko sati. Inače, po usvajanju rezolucije Ujedinjenih naroda tisuće građana slavile su na ulice Bengazija, drugog po veličini libijskog grada i glavnog pobunjeničkog uporišta. Libijski čelniku Moamar Gadafi ranije je poručio pobunjenicima da se predaju ili će biti napadnuti. “Mi dolazimo. Tražit ćemo izdajice i nećemo imati milosti ni suosjećanja”, rekao je Gadafi odbacujući rezoluciju Ujedinjenih naroda kao bezvrijednu. U međuvremenu, Sjedinjene Države počele su planove za provođenje zone zabranjenog letenja, Italija je ponudila svoju zračnu bazu na Siciliji, a Kanada je objavila upućivanje šest borbenih zrakoplova u regiju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG