Linkovi

Libija: Gradonačelnik Derne i drugi zvaničnici uhapšeni poslije poplava


Uništene zgrade u Derni poslije smrtonosne oluje koja je pogodila Libiju 21. septembra 2023.
Uništene zgrade u Derni poslije smrtonosne oluje koja je pogodila Libiju 21. septembra 2023.

Gradonačelnik istočnog libijskog grada Derna priveden je, zajedno sa još sedam zvaničnika, pod sumnjom za nemar i lošu upravu, u vezi sa rušenjem brana zbog čega je grad poplavljen prije dvije nedjelje, saopšteno je iz Kancelarije državnog tužioca.

Kancelarija, čije je sjedište u Tripoliju, izdala je naređenje da se privede osmero lokalnih zvaničnika zbog rušenja brane u oluji, što je dovelo do bujice koja je cijela naselja odnijela u more, pri čemu su nastradale hiljade ljudi.

Među uhapšenima su gradonačelnik i jedan zvaničnik nadležan za vodene resurse.

Ogorčeni građani Derne krive vlasti za rušenje brana, koje su sagrađene da spriječe sezonsko izlijevanje rijeke koja protiče kroz grad.

Postignut još 2007. godine, ugovor o popravljanju brane nikada nije sproveden zbog građanskog rata i pobune u kojoj je, uz podršku NATO-a, smijenjen i ubijen Moamer Gadafi 2011.

Do 2019. godine, Dernu su kontrolisali borci različitih grupa među kojima je i Islamska država.

Demonstranti su prošle nedjelje zapalili kuću gradonačelnika Abudlmenama al-Gaitija, a administracija na istoku zemlje navela je da je on suspendovan, i da je cijela gradska skupština smijenjena.

Demonstranti su zapalili kuću gradonačelnika Derne, 18. septembra 2023. (Foto: VOA/Salaheddin Almorjini)
Demonstranti su zapalili kuću gradonačelnika Derne, 18. septembra 2023. (Foto: VOA/Salaheddin Almorjini)

Hiljade ljudi su izgubile život u poplavama u kojima je bujica cijele zgrade odnijela u more, a hiljade se i dalje vodi kao nestalo. Međunarodne spasilačke ekipe i dalje izvlače posmrtne ostatke ispod ruševina i u gradskoj luci, a skoro da nema nade da će pronaći još preživjelih.

Poplave i spasilačke operacije također su iznijeli na vidjelo sporove između centralne vlade i rivalske administracije koja kontroliše istok Libije, i koja ne priznaje vladu u Tripoliju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG