Linkovi

Libija nakon Gadafija


Mustafa Abdul-Jalil sa zapovjednicima pobunjeničkih snaga
Mustafa Abdul-Jalil sa zapovjednicima pobunjeničkih snaga

David Pollock: "Nitko nije posve siguran kako će sve to izgledati jednom kada oni postanu vlast. Na čijoj će strani biti, kakva će biti njihova ideološka orijentacija? Tko će im biti prijatelj, a tko neprijatelj."

Jane Kinninmont iz londonskog think-tanka Chatham House kaže da je situacija u glavnom gradu Libije još uvijek vrlo nejasna: "Ne znam koliko je jaka podrška Gadafiju jer je zemlja bila vrlo dugo u diktaturi. Libija je drugačija od Egipta i Tunisa, gdje su oružane snage bile vrlo utjecajan čimbenik. I na kraju, one su uskratile podršku predsjednicima i tako se kriza razriješila. Gadafi, međutim, nikad nije dopustio da vojska bude jaka u političkom smislu. Po tome se vidi da je on znao kako se održati na vlasti."

Što će pukovnik Gadafi na kraju učiniti – hoće li otići u inozemstvo ili ostati u domovini?

"Možda će ostati u Libiji tako što će ga pristaše skrivati. Mislim međutim da to njemu nije privlačna ideja – sličilo bi to previše na Saddama Husseina. Moguć je i scenarij poput Mubarakova – da mu se na kraju sudi. Ako ode u inozemstvo, također nije siguran. Naime protiv njega je podignuta optužnica na Međunarodnom kaznenom sudu" - kaže Jane Kinninmont.

Fadi El Abdallah, pravni stručnjak koji radi na Međunarodnom kaznenom sudu, kaže da sve zemlje koje su ratificirale međunarodni sporazum o osnivanju tog suda imaju obvezu da izruče optuženike. Međutim, podsjeća on, Međunarodni kazneni sud nema vlastite organe koji bi bili u stanju uhititi i privesti Gadafija. Jane Kinninmont iz britanskog think-tanka Chatham House kaže da libijsku oporbu čeka težak zadatak – ujediniti razna libijska plemena i regionalne grupe, koje često imaju različite interese. Postoji opasnost od masovne osvete protiv grupa koje su tradicionalno podržavale Gadafijev režim.

Čelnik libijskog Tranzicijskog nacionalnog vijeća – glavne oporbene grupe koja se bori protiv Gadafija – Mustafa Abdel Jalil pozvao je pobunjeničke snage da budu tolerantne i da se suzdrže od osvete: "Imamo povjerenja u vas da ćete se odgovorno ponašati. Da ćete zaštititi svoju braću, njihovu imovinu, javne ustanove i strateške lokacije."

Međutim, David Pollock iz washingtonskog Instituta za srednjeistočnu politiku upozorava da libijski pobunjenici nisu ujedinjeni: "Nitko nije posve siguran kako će sve to izgledati jednom kada oni postanu vlast. Na čijoj će strani biti, kakva će biti njihova ideološka orijentacija? Tko će im biti prijatelj, a tko neprijatelj."

David Pollock ne očekuje da će u novoj libijskoj vlasti glavnu riječ voditi ekstremisti. Također, on smatra da će zapadni interes u libijsku naftnu industriju biti zaštićen – prvenstveno zbog toga što Sjedinjene Države, Britanija i Francuska podržavaju libijske pobunjenike od početka njihova sukoba s Gadafijevim režimom.

XS
SM
MD
LG