Linkovi

Timothy Ferris: znanost je motor koji pokreće liberalnu demokraciju


Timothy Ferris: znanost je motor koji pokreće liberalnu demokraciju
Timothy Ferris: znanost je motor koji pokreće liberalnu demokraciju

Između znanosti i demokracije postoji simbiotska veza

Između znanosti i demokracije postoji simbiotska veza. U svojoj novoj knjizi The Science of Liberty, Znanost slobode, Timothy Ferris objašnjava da znanost buja u društvu koje zagovara slobodno istraživanje, te da je zbog toga znanost motor koji pokreće liberalnu demokraciju.

Važno je shvatiti što Timothy Ferris misli kad govori o ‘znanosti.’ On kaže da u svojoj knjizi misli na ono što ponekad nazivamo ‘modernom znanošću’ – društvenu instituciju s profesionalnim znanstvenicima, laboratorijima, sveučilišnim katedrama, recenziranim stručnim časopisima. Ono što Timothy Ferris naziva ‘liberalizmom’ promijenilo je svijet u političkom smislu. Za njega, to je neovisna politička filozofija bez prirođene veze ni s konzervativcima niti s ljevičarima:

"Pod ‘liberalizmom’ mislim na izvorni liberalizam, ono što nazivam ‘stvarni liberalizam’ - to je filozofija utjelovljena u američkoj, kao i u britanskoj, Povelji o pravima, te mnogim drugim dokumentima i ustavima u svijetu koji ljudima jamče njihova osnovna ljudska prava. Dakle, pojam ‘liberalna demokracija’ zapravo znači demokracija u kojoj ljudi mogu glasati za promjenu svega osim ljudskih prava."

U takvom prilagodljivom karakteru liberalne demokracije Ferris vidi analogiju sa znanstvenim metodama – ekeprimentiranju i isprobavanju ideja, odbacivanju neuspješnih, a razvijanju uspješnih.

"Liberalne demokratske vlade neprekidni su eksperimenti, i oci Sjedinjenih Država često su o tome govorili. Jedan od razloga dugotrajnosti demokracije je njihovo konstantno obnavljanje, mijenjanje čelništva i zakona. Radi se o neprestanoj potrazi za poboljšanjem."

U knjizi The Science of Liberty, Ferris ističe da je takva pokusna priroda liberalne demokracije bila krivo protumačena za Francuske revolucije 1780-ih godina. To pojašnjava činjenicom da su Francuzi, pod utjecajem njihove sjajne filozofske tradicije, zamislili da je cilj revolucije – a ne razvojni eksperiment - neka vrst savršenog društva. To je otrovna ideja koja je dugo vremena uzrokovala strašne ljudske patnje. I nacizam i komunizam kasnije su verzije te iste greške, dodaje Ferris. Kaže da je lekcija polučena iz njegove knjige ta da bi vlada koju biste željeli učiniti otvorenom prema znanosti, morala biti eksperimentalna. Islamski radikalizam, kaže on, drugi je oblik iste anti-znanstvene, neliberalne tradicije:

"Mnogi radikalni islamski pokreti nastali su u prvoj četvrtini 20.-og stoljeća u mjestima poput Pariza. Tamo su naišli na istu filozofiju koja je naslijeđena iz Francuske revolucije, počevši sa Jean-Jacques Rousseauom, tvoriteljem čitave jedne filozofije koja je bila poput biblijskog mita o Rajskom vrtu. U nju i danas vjeruje nevjerojatno velik broj ljudi. Taj mit počiva na ideji da je svijet nekad bio veličanstven, no onda ga je uništila civilizacija, pa se sada treba vratiti u rajski vrt. Na žalost, velik dio toga može se naći u islamskom radikalizmu. No, dobra vijest je da je ne prihvaćaju razumni ljudi. Dakle, baš kao i fašisti koji nikad nisu nigdje uspjeli pobijediti na stvarnim izborima, tako ni islamski radikali neće naići na ozbiljnu podršku. Nju nalaze tek u nekim studentima i nezadovoljnoj mladeži."

Postoji razlog zbog kojeg je svaka utjecajnija znanstvena država danas demokracija, kaže Ferris. Politička klima omogućava procvat znanstvenog istraživanja, a otkrića i inovacije koje iz tog proizlaze svojevrsna su nagrada liberalnom društvu u smislu znanja, bogatstva i moći. S pravim sastojcima, znanost može biti pozitivan agent promjene i za druge zemlje, kaže Ferris:

"Nadam se da će moja knjiga razjasniti prijateljima u svim zemljama da pred sobom imaju jasan izbor: ako znate da vam je zemlja u dobrom stanju, možda postoji mogućnost da se započnu znanstveni poslovi, da se razvije autohtona znanost, da se postignu vlastita otkrića, a ne samo da se sluša o onima iz drugih zemalja."

Autor znanstvenih djela Timothy Ferris kaže da je optimističan po pitanju budućnosti, budući da preko 45 posto svjetske populacije živi u zemljama s liberalnom demokracijom u kojima vlada ozračje potrebno za razvoj znanosti.

XS
SM
MD
LG