Linkovi

Sarajevo: Umjesto marša, LGBTI osobe okupljaju se ispred Vlade


Maršom planirali skrenuti na problem nasilja nad LGBTI osobama
Maršom planirali skrenuti na problem nasilja nad LGBTI osobama

LGBTI osobe će planirani marš Sarajevom zamijeniti protestnim okupljanjem ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

U Sarajevskom otvorenom centru kažu da su postupili u skladu sa propisima najave marša, ali da se Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo nije očitovalo.

„Zbog administrativne šutnje Ministarstva saobraćaja koja traje već skoro mjesec dana, u potpunosti je zaustavljena i onemogućena zakonom propisana procedura organizacije marša i prekršeno pravo na slobodu okupljanja LGBTI osoba u Kantonu”, saopćili su iz Sarajevskog otvorenog centra.

Danas su održali konferenciju za novinare. Lejla Huremović iz Sarajevskog otvorenog centra pojašnjava da su dozvolu za marš zatražili 12. aprila. Prema propisima, kako kažu, na njihov zahtjev trebalo se već odgovoriti.

„Njihovom nedopustivom ignorancijom smatramo da je najavljeni protestni skup zabranjen. Bez dozvole mi marš ne možemo organizovati”, kaže ona.

Ovim je, navodi Huremović, onemogućeno pravo na slobodu okupljanja jedne od najugroženijih grupa u bosanskohercegovačkom društvu.

U subotu ispred Vlade

Sarajevski otvoreni centar saopćava da je cilj marša bio skretanje pažnje na nasilje nad LGBTI osobama. Pojašnjavaju da je planirana ruta marša od Vječne vatre do Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebala imati simoblički značaj.

„Početak bi trebao jasno da pokaže jasnu antifašističku opredijeljenost u koju spada i borba protiv nasilja i diskriminacije nad LGBTI osobama, a njena krajnja tačka, na institucionalnu obavezu, na reagovanje na teška kršenja prava LGBTI osoba, te obavezu ozbiljnog rada u uključivanje LGBTI osoba u sve tokove i segmente života”, kaže Emina Bošnjak iz Sarajevskog otvorenog centra.

Najavili su da će se u subotu, 13. maja, okupiti ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Pozivaju da im se priključe svi oni koji su protiv bilo kakvog nasilja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG