Linkovi

Washington: Mladi LGBT zajednice sada imaju sigurno utočište


Novo sklonište, ili sigurna kuća, pod nazivom Casa Ruby se otvara u Washingtonu i namjenjeno je prvenstveno mladima LGBT zajednice.

24-godišnja Giselle Hartzog je transeksualna osoba. Izbačena je iz skloništa namjenjenog isključivo ženama i biće jedna od prvih stanarki Case Ruby.

Kada su saznali da sam transeksualna, počeli su se prema meni ponašati na diskriminatoran način i nisu mi dali da se vratim, kaže Giselle.

Ona je pobjegla iz rodnog grada u Missisipiju prije četiri godine, jer majka nije odobravala da njen sin postane žensko.

To je bio moj prelaz ka onome što sam željela biti dok moja majka nije shvatala moj stav, kaže Giselle.

Ona se preselila u Washington 2011, gdje je često spavala u centralnoj željezničkoj stanici i odavala se prostituciji kako bi zaradila novac. Početkom ove godine je bila uhapšena i policajac zadužen za njeno uslovno puštanje ju je uputio na Casu Ruby. Osnivačica tog skloništa je Ruby Corado.

To je kuća u kojoj niko ne mora ništa kriti i gdje može biti siguran. I što je za mene još važnije, to je mjesto na kojem mogu osjetiti ljubav i gdje se mogu međusobno voljeti, kaže Ruby Corado.

Mladi tu mogu živjeti do 18 mjeseci i tokom boravka su pod mentorstvom. Prema procjenama, mladi LGBT zajednice sačinjavaju 20-40% od ukupnog broja mladih beskućnika. A to znači oko 400 hiljada djece, od kojih je nekima samo 13 ili 14 godina. Njima često ne dozvoljavaju pristup skloništima zbog njihove seksualne orjentacije. Stoga je ove godine Američki odjel za smještaj i urbani razvoj izdao nove smjernice skloništima prema kojima se takvim osobama ne smije odbiti pristup.

Na sigurnom sam, imam hranu i krov nad glavom. Ne mogu više ni tražiti, priča Giselle.

Casa Ruby će imati 18 kreveta i ormar pun donirane odjeće i cipela za novopridošle koji će tu doći bez ičega.

Moj cilj od početka je bio ponuditi mladima LGBT zajednice iste stvari koje se daju mnogima u našem gradu, kaže Ruby.

I ne radi se samo o stvarima koje će pomoći stanovnicima grada, već i uslugama, kao što je pomoć pri upisivanju za zdravstvenu njegu ili liječenje od ovisnosti od droga. Takva vrsta podrške je najvažnija usluga, kaže Maria Foscarinis iz Nacionalnog pravnog centra za beskućništvo i siromaštvo.

U mnogim saveznim državama, mladi ne mogu imati pristup takvim uslugama zbog svojih godina. Stoga se mora pravazići mnoštvo različitih barijera kako bi se riješili problemi sa kojima se oni suočavaju, kaže Maria Foscarinis.

Državne statistike pokazuju da se mladi LGBT zajednice suočavaju sa 8 puta većim rizikom da počine samoubistvo ukoliko ih njihove obitelji odbace. Za sada, mnogi od mladih koji dolaze u Casu Ruby, shvataju da to nije samo novi smještaj, već i početak novog života.

XS
SM
MD
LG