Linkovi

Poseban zakon za zemlje koje ipak kupuju rusko oružje


Fotografija ruskog Ministarstva odbrane March 11, 2018 shows the Kinzhal hypersonic missile flying during a test in southern Russia.
Fotografija ruskog Ministarstva odbrane March 11, 2018 shows the Kinzhal hypersonic missile flying during a test in southern Russia.

Odstupanje za Indiju, Vijetnam, Indoneziju i još neke.

Američki Senat je odobrio zakon koji dopušta da predsjednik SAD izuzme od sankcija državu koja kupuje oružje od sankcioniranih ruskih tvrtki, ako ta država traži bliže veze s Washingtonom. Prethodno je zakon usvojio i Zastupnički dom Kongresa i sada se očekuje potpis predsjednika Donalda Trumpa.

Američki ministar obrane Jim Mattis zatražio je od Odbora za sankcije Rusije da donese zakon koji bi mogao pomoći zemljama poput Indije koja je u prošlosti imala bliske veze s Moskvom, ali se sada pokušava "izvući iz ruske orbite."

Mattis je u pismu Kongresu prošlog mjeseca istaknuo da Rusija, kao glavni izvoznik oružja neće od toga izuzeća imati koristi, već "to isključivo ide u prilog SAD-u i zemljama koje su spremne sa Washingtonom razvijati sigurnosne odnose".

U okviru zakona o sankcijama Rusiji, koji je predsjednik Trump potpisao prije godinu dana, svaka zemlja koja kupuje oružje od sankcioniranih ruskih obrambenih i obavještajnih firmi suočava se s mogućim sankcijama Sjedinjenih Država.

Zakon je osmišljen kako bi kaznio ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog ankesije ukrajinskog poluotoka Krim 2014, sudjelovanja u sirijskom ratu i miješanja u predsjedničke izbore SAD-a 2016. godine.

Tokom rasprave o prijedlogu zakona u Senatu, senator Robert Menendez, demokrat u Odboru za vanjske odnose, izjavio je kako je zabrinut jer smatra da će odredba o izuzeću potkopati američke napore da se pritisne Rusija.

Osim Indije, Vijetnama i Indonezije, za koje bi moglo vrijediti odstupanje od sankcija, tu su i još neke države.

Mattis je tvrdio da je potrebno odstupanje od sankcija, kako bi te zemlje mogle nastaviti kupovati rezervne dijelove potrebne za održavanje arsenala ruskih zrakoplova, tenkova i drugih vrsta oružja koje su kupili u prošlosti, čak i kad razvijaju bliske obrambnene veze sa Sjedinjenim Državama.

Prema odredbi o izuzeću, predsjednik mora potvrditi da zemlja na koju se odnosi izuzeće smanjuje uvoz oružja iz Rusije i širi obrambenu suradnju sa Sjedinjenim Državama.

Indija je jedna od zemalja koja je tokom prošlosti koristila rusku vojnu opremu, od borbenih aviona do brodova i podmornica. U završnoj je fazi pregovara o nabavi od šest milijardi dolara vrijednog proturaketnog sustava S-400 iz Rusije.

Naime, New Delhi posljednjih godina širi broj zemalja iz kojih nabavlja oružja, prvenstveno se okrećući Sjedinjenim Državama i Izraelu za suvremenu opremu. U posljednjih deset godina Indija je od SAD kupila oružje u vrijednosti od 15 milijardi dolara, a američke tvrtke trenutno ugovaraju prodaju borbenih aviona i helikoptera vrijednih milijarde dolara.

Iako se očekuje da će odredba o izuzeću od sankcija u zakonu o obrani koji je težak 716 milijardi dolara osobito pomoći Indiji, druga odredba zakona ima za cilj kažnjavanje Turske zbog nedavne odluke o kupnji sustava proturaketne obrane S-400 iz Rusije.

Washington je u više navrata upozorio Tursku, dugogodišnjeg saveznika SAD-a i članicu NATO-a, da ruski raketni sustavi ne mogu biti integrirani u zračnu i proturaketnu obranu NATO-a.

Zakon koji je usvojen u Senatu onemogućiti će i isporuku borbenih aviona F-35 koje je Turska kupila, ukoliko ne otkaže narudžbu za nabavu ruskog sustava S-400.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je kako će Ankara tražiti međunarodnu arbitražu ukoliko Sjedinjene Države odbiju isporučiti te avione koji su već kupljeni.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG