Linkovi

Istraživanja na polju liječenja leukemije donose nove nade


Jedan od eksperimentalnih tretmana koji je razvijen na Univerzitetu Pennsylvanije koristi za liječenje umrtvljeni oblik virusa HIV i ćelije T samog pacijenta.

Istraživači na polju biomedicine se boje da će najnovija rezanja u američkom budžetu imati teške posljedice po njihova istraživanja. Najveći dio novca za istraživanja u polju medicine dolazi od vladinog nacionalnog Instituta za zdravlje. Medjutim, privatne fondacije takodjer igraju važnu ulogu i upravo su te privatne fondacije pomogle u doniranju fondova za najnovija istraživanja u polju liječenja leukemije.

Evo i primjera: Jim Davis boluje od leukemije. Kada je dobio dijagnozu gotovo prije 10 godina, to je značilo gotovo smrtnu kaznu. Medjutim, zahvaljujući velikim naprecima u tretmanima, Davisov život se vrlo malo promijenio. Davis kaže:

Ovaj nevjerovatni novi lijek, zvani Gleevec, zapravo je napravio razliku izmedju 15 posto šanse da se preživi, i samog života. Iako niste potpuno izliječeni, i morate uzimati lijek svaki dan, leukemija nije svakodnevni dio vašeg života.

Davis je kopredsjedavajući Društva za borbu protiv leukemije i limfome, i to Društvo svake godine u martu održava bal tijekom kojeg se prikupljaju donacije. Davis dodaje:

To je najveći dogadjaj u području glavnog grada Amerike za prikupljanje donacija, a za istraživanje svake godine prikupimo oko tri miliona dolara.

Istraživanja su se isplatila. Davis kaže da je Društvo pomoglo da se obezbijede fondovi za najnovija postignuća u liječenju akutne limfo-blastične leukemije, skraćeno A-L-L. Jedna izuzetno bolesna pacijentkinja, 6-godišnja Emma, postala je i junakinja kratkog filma, Fire with Fire poznatog redatelja Rossa Kauffmana. Ona je bila jedan od oko desetak pacijenata koji su bili podložni eksperimentalnom tretmanu razvijenom na Univerzitetu Pennsylvanije, a koji koristi za liječenje umrtvljenu formu HIV-a i ćelije T samog pacijenta.
Carl H. June, sa Univerziteta Pennsylvanije objašnjava:

Virus je obradjen tako da ne može izazvati bolest. Ali, zadržava sposobnost da re-programira imuni sistem pacijenta kako bi taj napadao ćelije raka.

To su sjajne vijesti za neke pacijente. Medjutim, ima i drugih vrsta leukemije. Doktor Donald Small sa Univerziteta Johns Hopkins kaže da je leukemija jednostvano pretjeran rast krvnih ćelija. Stoga se različiti tipovi leukemije stvaraju iz mutacija u različitim tipovima ćelija. Doktor Small objašnjava:

Jedna od razlika izmedju kronične mieloidne leukemije i akutne mieloidne leukemije leži najvjerovatnije tome da je kronična leukemija uzrokovana jednom mutacijom. Akutna leukemija se odlikuje u prosjeku sa osam do deset mutacija.

Doktor Small je prvi izolirao jednu odredjenu mutaciju u genu nazvanom Flit 3, prije dvadesetak godina. To je gen koji je najčešće podložan mutacijama kod akutne leukemije. Istraživanja kao ova što je vodio doktor Small mogu trajati godinama, i koštaju na stotine hiljada dolara.

Glavni izvor fondova za gotovo sva bio-medicinska istraživanja u Americi , su i dalje Nacionalni Instituti za Zdravlje, a za naša istraživanja to je posebno Nacionalni Institut za rak. Posljednjih godina je sve teže doći do novca. Trenutno od tog Instituta dobivamo samo 9 posto fondova od naših sveukupnih potreba., riječi su doktora Smalla.

Medjutim, privatne fondacije, kao što je Društvo za borbu protiv limfome i leukemije, mogu pomoći da se popune praznine. Jim Davis kaže da se njihova pomoć uveličava posebno kada farmaceutske kompanije dobiju uvid u rezultate ranog istraživanja. On dodaje:

Kada su rezultati istraživanja višestruki, tada farmaceutske kompanije vide da više nema rizika. Stoga su mnoga istraživanja koje smo proveli uspješno, kasnije preuzeta od strane farmaceutskih kompanija, i rezultirala su lijekovima na tržištu.

Eto, to se dogadja na Univerzitetu Pennsylvanije, gdje je uspješno liječena i mala Emma – njena se leukemija povukla. Iako nisu svi pacijenti u eksperimentalnim tretmanima postigli isti rezultat, farmaceutska kompanija Novartis je odvojila 20 miliona dolara za nastavak istraživanja, uz mogućnost da se lijek uskoro pojavi na tržištu.
XS
SM
MD
LG