Linkovi

Letjelica koja se srušila u Zagrebu imala aviobombu


Mjesto udara bespilotne letjelice, Zagreb.
Mjesto udara bespilotne letjelice, Zagreb.

Pronađeni su tragovi eksploziva i tragovi koji upućuju da bespilotna letjelica koja se srušila u Zagrebu nije bila izvidnička letjelica, izjavio je u nedjelju hrvatski ministar obrane Mario Banožić.

"Našli smo dijelove aviobombe", kazao je Banožić novinarima u nedjelju, te navao kako je istraga ušla u završnu fazu.

"Na početku istrage dobili smo saznanja da se na određenim fragmetnima nalaze elementi eksploziva i moralo se pristupiti opreznijem načinu vađenja letjelice i otkloniti rizik za nekakav tragičan događaj. Zato je i ispražnjen paviljon i mnogi su udaljeni s ovog podučja", kazao je ministar.

On je potvrdio kako je pronađena crna kutija, te kako se očekuje da će se iz nje izvući podaci o letu.

"To ćemo komparirati s drugim krakom istrage koji radimo s članicama NATO-a i na osnovu odraza koji se pojavljivao u radaru rekonstruirati točno odakle je došla letjelica", rekao je Banožić.

On je kazao kako će se nakon analize moći reći koji je tip i svrha letjelice, a za sad samo da se radi o aviobombi koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje.

"Ovo osim lokacije dovodi u pitanje i s čije je strane - ruske ili ukrajinske, postoje elemeti da je mogla doći s obje strane. Ovo područje se sad sigurno, nema eksplozivnih sredstava, no dečki iz vojne policije i MUP-a će se sad još pogledati je li ostalo nešto unutra. Letjelica je izvađena", naveo je Banožić.

Letjelica se pri padu punom dužinom zabila u zemlju i nalazila se u dubokom krateru.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG