Linkovi

Letitia Long - prva žena na čelu obavještajne agencije SAD-a


Letitia Long ranije je služila kao zamjenica pomoćnika ministra obrane za obavještajne poslove, zamjenica direktora Pomorske obavještajne službe te kao koordinatorica aktivnosti obavještajne zajednice za direktora Glavne obavještajne službe

Prva žena koja je izabrana na čelo jedne od glavnih američkih obavještajnih agencija stupila je ovog tjedna na položaj direktorice Nacionalne obavještajne agencije za kartografiju.

Letitia Long postala je peti direktor američke Nacionalne obavještajne agencije za kartografiju na ceremoniji u novom kampusu ove agencije u Springfieldu, Virdžinija, nedaleko Washingtona. Državni dužnosnici, među kojima i ministar obrane Robert Gates, održali su pohvalne govore o gospođi Long, koja je sada čelnica jedne od 16 glavnih obavještajnih agencija Sjedinjenih Država.

"Tish Long pravi je izbor za preuzimanje vodstva nad ovom dinamičnom i ključnom obavještajnom agencijom u vrijeme promjena i tranzicija. Osim toga, ona će biti prva žena na čelu jedne od glavnih američkih obavještajnih agencija," rekao je američki ministar obrane Robert Gates.

Bio je to povijesni pothvat kojeg Letitia Long u svom govoru nije priznala kao svoju zaslugu. Umjesto toga, govorila je o osjećaju časti što joj je omogućeno da služi u obavještajnoj zajednici. Zahvalila se nekim od njenih prijašnjih šefova i mentora poimence, među kojima je bila samo jedna žena. Letitia Long čelnica je Nacionalne obavještajne agenije za kartografiju, koja se bavi prikupljanjem i analizom satelitskih i zračnih snimki i pruža obavještajne informacije vojsci, nacionalnoj sigurnosti i humanitarnim operacijama. Ta je agencija osnovana 2003. godine, no u funkciji je još od 1996. godine, kad je utemeljena pod drugim imenom.

Ministar obrane Robert Gates pohvalio je ovu agenciju za njenu ključnu ulogu koju je odigrala u Iraku i Afganistanu, kao i u pribavljanju snimki akcija nakon nedavnog potresa u Haitiju te praćenju toka izljeva nafte u Meksičkom zaljevu i nadziranju oblaka pepela nad Europom, uzrokovanog vulkanskom erupcijom na Islandu. Letitia Long pohvalno je spomenula i ljude koje će voditi u svojoj agenciji:

"U moje skoro 32 godine u obavještajnoj službi, još nisam vidjela da je tako mlada agencija kao što je Agencija za kartografiju napravila toliko puno u tako kratkom vremenu."

Letitia Long ranije je služila kao zamjenica pomoćnika ministra obrane za obavještajne poslove, zamjenica direktora Pomorske obavještajne službe te kao koordinatorica aktivnosti obavještajne zajednice za direktora Glavne obavještajne službe.

XS
SM
MD
LG