Linkovi

Leteći šaran - problem u Illinoisu


Leteći šaran - problem u Illinoisu
Leteći šaran - problem u Illinoisu

Ako dođu do Velikih jezera, prirodnog dragulja na sjeveru Amerike, bit će to prava katastrofa po ribarsku industriju koja se procjenjuje na oko sedam milijardi dolara

Ribe na rijeci Illinois – lete! Od azijskih šarana teško se obraniti, a postali su hit i na Youtube-u. Nije se šaliti s ovim ribama koje poput projektila pogađaju one koji se nađu na vodi. Otkud azijski šaran u Americi? Ova riba, koja se hrani na dnu rijeke, uvezena je iz Kine prije nekoliko desetljeća kako bi opstala u mrijestilišta na američkom jugu. Ali, poplave su ih odnijele uzvodno do Missisippija, nakon čega je njihov broj eksplodirao, pa su se pomakle još uzvodnije do rijeke Illinois, odnosno vrlo blizu jezera Michigan.

Ako dođu do Velikih jezera, prirodnog dragulja na sjeveru Amerike, bit će to prava katastrofa po ribarsku industriju koja se procjenjuje na oko sedam milijardi dolara. Azijski šarani se mrijeste tri puta godišnje i svakog dana pojedu hrane čija je količina jednaka 40 posto težine njihovog tijela.

Kako nema neke druge ribe koja te leteće šarane lovi, oni bi mogli postati prijetnja po ekosustav. Upravo zbog toga Michigan i ostale četiri savezne države traže dozvolu od suda kako bi vojni inženjeri mogli postaviti barikade na jedini plovni kanal između jezera Michigan i Mississippija. Time žele zatvoriti vrata kojima se prilazi jezeru.

Do sada se sve probalo u ratu protiv azijskog šarana: pokušalo ga se čak i otrovati, pa izgraditi električnu ogradu 50 milja nizvodno od jezera Michigan, no ništa od toga se, barem do sada, nije pokazalo uspješnim.

XS
SM
MD
LG