Linkovi

Opasno putovanje u gumenim čamcima na putu ka Evropi


Sve više migranta iz Turske stiže u Grčku i EU. Kako sa grčkog otoka Lesbos izvještava naš novinar Jeff Swicord, uzburkano hladno more je odagnalo samo nekolicinu, iako se većina još uvijek odlučuje na opasno putovanje u malim čamcima.

Novopridošli migranti stižu na grčki otok Lesbos nakon ne baš lake vožnje čamcem od turskog kopna. Prema UNHCR-u, protekle sedmice je znatno smanjen dolazak migranata na Lesbos. Patric Mansour je šef misije UNHCR-a na Lesbosu.

Jučer je stiglo oko 2 i po hiljade migranata. Obično ih je i više od toga, najveći broj koji je iz Turske stigao u jednom danu je bio 6 hiljada i 600, kaže Patric Mansour.

On dodaje da uzburkano zimsko more spriječava neke imigrante da krenu na takav put. Ali neki se ipak odlučuju za to opasno putovanje i gospodin Mansour strahuje da jeftino napravljeni krijumčarski čamci neće preživjeti tri kilometra dug put od Turske.

Ti su čamci napravljeni za rijeke i jezera, za mirnu vodu, ne za more, kaže on.

Čamci mogu prevoziti 8-10 osoba. Krijumčari u njih smjeste i do 60 migranata, od kojih svaki plati i do hiljadu i po dolara. To je putovanje u jednom pravcu za čamce sa motorom od 15-20 konjskih snaga. Krijumčari ne idu sa njima. Oni odrede osobu koja vozi čamac, i usmjere ih u određenom pravcu.

I ako motor prestane da radi, onda plove. Nekada bi trebali doći malo istočnije, ali oni stignu u pravcu aerodroma.

Ammar Gazmati iz Damaska u Siriji, kaže da krijumčari prenatrpavaju čamce uz oružanu prijetnju.

Kada se neki ne žele ukrcati se na čamac, oni ih primoraju uz prijetnju oružjem. To se desilo sinoć sa jednom grupom, i kada je motor prestao da radi nasred vode, pomogla im je obalna straža, kaže Ammar.

Lebos je samo brza tranzitna tačka za migrante. Oni u registracionom kampu u blizini Kratepesa, kod lučkog grada Mytilene, kažu da su tu samo dan. Odmore se, i uzmu taksi do grada gdje kupe karte za trajekt za Atinu. Osama, inžinjer elektrike iz Bagdada, kaže da je uzbuđen da može nastaviti putovanje.

Imamo dokumenta i sada idemo dalje. Prvo u Njemačku, a onda ćemo razmotriti planove, kaže on.

Zvaničnici UNHCR-a naglašavaju da je smanjenje broja migranata samo privremeno. Oni kažu da, ako se situacija na moru imalo popravi, ti brojevi će se ponovo povećati.

XS
SM
MD
LG