Linkovi

SAD: Leon Panetta novi ministar odbrane


Leon Panetta: Iskustvo sa budžetom iz Bijele kuće i Kongresa biće dobro došlo u Pentagonu
Leon Panetta: Iskustvo sa budžetom iz Bijele kuće i Kongresa biće dobro došlo u Pentagonu

„Moj prvi zadatak u Ministarstvu odbrane biće da osiguram našu premoć u sukobima u kojima učestvujemo. U Afganistanu moramo degradirati Talebane.“

U petak će 73-godišnji Leon Panetta preuzeti funkciju ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država. Bivši direktor Centralne obavještajne agencije će biti 23. po čelnik Pentagona, naslijeđujući na toj funkciji Roberta Gatesa koji odlazi u penziju.

Ko je novi prvi čovjek Ministarstva odbrane i što će biti njegova najveća iskušenja na toj funkciji?

Sjedinjene Države su u ratu skoro deset godina. Više od 1.500 američkih vojnika poginulo je u Afganistanu, u ratu koji sve manje i manje američka javnost podržava.

Mada će trećina američkih vojnika biće povučena iz Afganistana ove i iduće godine, gospodin Panetta ističe da veliki i značajan dio posla treba da bude urađen:

„Moj prvi zadatak u Ministarstvu odbrane biće da osiguram našu premoć u sukobima u kojima učestvujemo. U Afganistanu moramo degradirati Talebane.“

Travis Sharp, vojni anlitičar u Centru za američku sigurnost, za smanjivanje trupa u Afganistanu kaže da je prvo veliko iskušenje sa kojim se suočava gospodin Panetta i dodaje:

„To povlačenje mora biti učinjeno krajnje pažljivo. U protivnom, mogli bi izgubiti neke od rezultata koje smo u Afganistanu ostvarili tokom protekle godine zahvaljući dodatnim snagama koje je uputio predsjednik Obama.“

Gospodin Panetta dolazi u Pentagon iz CIA-e, gdje je, kao direktor te agencije, najdirektnije bio uključen u operaciju likvidacije Osame bin Ladena u Pakistanu. On je i čvrst zagovornik čestih napada bespilotnim avionima na al-Qaidine baze, teroriste i talebanske pobunjenike duž pakistansko-afganistanske granice. Tim povodom on je isticao:

„Mi smo, u tom dijelu svijeta, angažirani u najagresivnijim opracijama u povijesti CIA-e. Rezultat takvog angažmana je razbijanje terorističkog vrha i vođstva.“

Napadi bespilotnim letjelicama su vrlo nepopularni u Pakistanu i održavanje korektnih odnosa sa Pakistanom biće takođe veliko iskušenje za gospodina Panettu.

Analitičar Sharp smatra će novi ministar odbrane morati biti jedna od spona između Sjedinjenih Država i Pakistana:

„Mislim da će biti vrlo teško održati ravnotežu, da će biti mnogo rupa na tom putu. Cilj gospodina Panette biće održavati američko-pakistanske odnose racionalnim. I jedna i druga zemlja trebaju jedna drugu ako žele i hoće da riješe problem terorizma.“

Leon Panetta
Leon Panetta

Leon Panetta je bivši kongresmen, Demokrata po stranačkom opredjeljenu. Ima veliko iskustvo kada je u pitanju budžet. Bio je predsjedavajući Odbora za budžet Zastupničkog doma. U vrijeme predsjednika Billa Clintona bio je čelnik ureda Bijele kuće za budžet.

Analitičar Garry Schmitt sa instituta Enterprise smatra da će najveći izazov za gospodina Panettu biti kresanje ogromnog budžeta Pentagona:

„Ako budu skresane stotine milijardi budžeta za Ministarstvo odbrane, to će zahtijevati značajno smanjivanje i prestruktuiranje američke vojne sile.“

Predsjednik Obama je naredio da se u narednih 12 godina fondovi za nacionalnu sigurnost smanje za 400 milijardi dolara. To je veliki zaokret nakon svakogodišnjeg povećanja budžeta Pentagona poslije terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Gospodin Panetta je svjestan da je vrijeme skoro neograničenog budžeta za odbranu prošlo:

„Naš izazov biće projektovati i realizirati budžet tako da budu elimirani bespotrebni, često i dvostruki troškovi i pri tome osigurati ključne elemente, apsolutno potrebne nacionalnoj odbrani.“

O koliko se velikim iznosima radi vrlo rječito govori podatak da američke oružane snage u Afganistanu mjesečno troše 10 milijardi dolara.

Analitičar Schmitt smatra da povlačenje snaga iz Afganistana, kao i iz Iraka, doprinosi smanjenuju američkog ogromnog deficita:

„Ako Bijela kuća želi smanjiti deficit i nacionalni dug, povratak jedinica iz Iraka i Afganistana, brz koliko je to moguće, biće veliko olakšanje za budžet.“

Leon Panetta je porijeklom iz porodice italijanskih useljenika. Osim obavljanja već spomenutih javnih funkcija, treba reći i da je 60-ih godina prošlog stoljeća u američkoj armiji služio u činu poručnika.

XS
SM
MD
LG