Linkovi

Lekcija od Ukrajine: Tajvan pokazuje svoje dronove kao ključ za 'asimetrično ratovanje'


Taiwan's Defence Ministry showcases its domestically developed drones to the press in Taichung
Taiwan's Defence Ministry showcases its domestically developed drones to the press in Taichung

Tajvan je u utorak predstavio nove modele svojih vojnih dronova domaće proizvodnje, rekavši da su oni ključni za njegov kapacitet "asimetričnog ratovanja" kako bi svoje snage učinili agilnijim ako se moraju suočiti s daleko većom kineskom vojskom.

Kina, koja se nikada nije odrekla upotrebe sile kako bi Tajvan stavila pod svoju kontrolu, pojačala je vojnu aktivnost u blizini ostrva kako bi ga primorala da prihvati kineski suverenitet uprkos prigovorima Tajvana.

Rat u Ukrajini dao je novu hitnost naporima tajvanske vojske da ojača odbranu, uključujući i poticaj za razvoj bespilotnih letjelica.

U rijetkom prikazu svojih mogućnosti drona, Nacionalni institut za nauku i tehnologiju Chung-Shan (NCSIST), u vlasništvu vojske, pokazao je svoje najnovije modele, uključujući nadzornu bespilotnu letjelicu Albatross II i borbene dronove koji rade sa satelitima globalnog sistema pozicioniranja.

Direktor NCSIST-a Art Chang rekao je da je rat u Ukrajini usmjerio pažnju na dronove, a njegova institucija se udružila s tajvanskim kompanijama kako bi izgradila "nacionalni tim" za razvoj vojnih dronova.

Tajvanska vojska najavila je partnerstvo s kompanijama koje imaju za cilj proizvodnju 3.000 dronova sljedeće godine.

Chi Li-Pin, direktor Odjeljenja za istraživanje aeronautičkih sistema za NCSIST, rekao je da bi oružane snage trebale povećati usvajanje dronova u svojim strategijama.

"Nadam se da se naše nacionalne trupe mogu upoznati s ovim oružjem asimetričnog ratovanja i hrabro ga koristiti," rekao je novinarima u ustanovi NCSIST-a u centralnom gradu Taichungu.

Predsjednik Tsai Ing-wen zagovarao je ideju "asimetričnog ratovanja" kako bi tajvanske snage bile pokretljivije i teže za napad.

Tajvanske oružane snage su dobro opremljene, ali još uvijek zaostaju za kineskim.

Među izloženim bespilotnim letjelicama bio je i napadni dron s lutajućim municijom koja može krstariti prema meti prije nego što padne velikom brzinom i detonira pri udaru.

Kina je poslala svoje bespilotne letjelice u područja blizu Tajvana kako bi testirala svoje odgovore, saopštilo je ostrvsko ministarstvo odbrane.

Prošle godine, Tajvan je oborio civilni dron koji je ušao u njegov vazdušni prostor u blizini ostrva na kineskoj obali.

Ministarstvo odbrane ostrva je u izvještaju parlamentu ove sedmice, čiju je kopiju pregledao Reuters, navelo da Kina brzo povećava svoje borbene kapacitete pomoću dronova, uključujući rojeve letećih robota.

Kao odgovor, Tajvan će se fokusirati na razvoj svojih borbenih i nadzornih dronova, kao i sistema protiv bespilotnih letjelica, saopštilo je ministarstvo.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG