Linkovi

Lego kockama do ostvarenje sna u tridesetim godinama


Nathan Sawaya, umjetnik LEGO kockicama
Nathan Sawaya, umjetnik LEGO kockicama

Nathan Sawaya je napustio posao odvjetnika i posvetio se pravljenju umjetničkih djela od LEGO kockica.

Tridesetsedmogodišnji Nathan Sawaya sigurno nije dijete, ali još uvijek ima strast za građenje LEGO kockicama.

"Ne primjećujem vrijeme. Ovo je ono što ja radim i uživam u tome. Mogu raditi satima bez prekida" - kaže Sawaya.

Jedna od umjetnkovih vizija izražena LEGO kockicama
Jedna od umjetnkovih vizija izražena LEGO kockicama

Nathan kaže da je najbitnije imati viziju u glavi. Ostalo je samo sklapanje kockica kako bi se realizirala vizija.

U Sawayinom studiju na Manhattanu, koji mu je ujedno i dom, te dječije igračke postaju umjetničkim djelima. On je jedan od samo malog broja LEGO umjetnika u Americi koji rade puno radno vrijeme. Međutim, on ne žali ni za čim:

"Iako radim svaki vikend i većinu noći, ovo je ono što volim i ne osjećam se kao da mi je to posao."

Sawaya živi na Manhattanu već 19 godina. Diplomirao je pravo na Sveučilištu New York i nekoliko godina je radio kao odvjetnik, što mu je ostavljalo jako malo vremena za voljene LEGO kocke. Ali našao je vremena da izgradi vlastitu web stranicu.

"Bilo je dana kada bi se moja stranica brickartist.com zaledila, jer je bilo previše posjetilaca. Tada sam shvatio da je vrijeme da napravim promjene, da je tržište dovoljno veliko da bi se mogao time baviti."

Promjena karijere je značila i nagli pad zarade, ali Sawaya kaže da ne žali ni za čim, i tvrdi da je “najgori dan umjetnika kao najbolji dan odvjetnika”

U više od pet godina otkako je profesionalni umjetnik LEGO kockama Sawayina djela su postala dijelom galerija i muzeja diljem zemlje. Izložba se trenutno može vidjeti u galeriji Flinn u Greenwichu, u saveznoj državi Conneticut.

"Raditi ove dvodimenzionalne portrete je slično slikanju jer koristim LEGO kocke kao boje" - kaže Nathan.

Njegova trodimenzionalna djela su više kao skulpture. Kocke su njegov gips, glina i bronca.

"Umjetnik kaže da je koristio kocke pravokutnih oblika. Zanimljivo je da opet uspije dobiti oble dijelove na skulpturama"- prokomentirala je posjetiteljica izložbe Wilma Nachinovich.

Plivač je oduševio mnoge posjetioce izložbe
Plivač je oduševio mnoge posjetioce izložbe

Vivian Chen kustosica galerije Flinn, ima samo riječi hvale za Sawayina umjetnička djela, kao što je skulptura LEGO plivač, na kojoj je doveden do perfekcije rad ruku i nogu plivača, kao i kretanje vode. To djelo je prodano za 7,500 dolara, a nije neuobičajeno da se njegova veća djela prodaju i za desetine tisuća. Sawaya ipak ne prodaje neka svoja djela ni za koju cijenu, kao što je, na primjer, lik umjetnika koji pokušava pobjeći iz tijela odvjetnika.

"Jako je osobna. Dao sam je na postavku u muzej, da je ljudi mogu vidjeti i uživati u njoj, ali još nisam spreman da je prodam i da ide u nečiju kuću ili ured, i da je više nikada ne vidim" - kaže Nathan Sawaya.

XS
SM
MD
LG