Linkovi

Muzej Hezbollaha na jugu Libana


Hezbolahov Muzej Libanskog otpora zahvata 60 hiljada kvadratnih metara
Hezbolahov Muzej Libanskog otpora zahvata 60 hiljada kvadratnih metara

Na jugu Libana, prije tri mjeseca, je otvoren muzej koji izaziva kontroverzne reakcije. Riječ je o muzeju posvećenom političkoj partiji Hezbollah koja kontrolira znatan dio južnog Libana. Muzej je već je privukao više od 300 hiljada posjetilaca, a neki kritičari tvrde da je riječ o čistoj propagandi militantne šiitske grupe Hezbollah.

Tenkovi koji su nekada pripadali Izraelskoj vojsci sada su medju eksponatima u, kako je nazvan, Muzeju libanskog otpora u planinskom gradu Mlita.

Muzej je izgradila militantna šiitska grupa Hezbollah na brežuljku udaljenom oko 90 kilometara od granice sa Izraelom.

Uništeni izraelski tenk kao eksponat u Muzeju Hezbollaha u Libanu
Uništeni izraelski tenk kao eksponat u Muzeju Hezbollaha u Libanu

Puške, municija, i druga oprema iz vremena izraelskog upada u Liban 1978. godine su studiozno izloženi, zajedno sa mapama nekadašnjih položaja izraelske vojske i detaljnim spiskom njihovih jedinica.

Mohammad Kawtharani je glasnogovornik Hezbollaha:

"Istorija naroda ove zemlje je ispunjena katastrofama i tugom, ali i slavljem i nadom u nešto novo što mi nastojimo postići."

Politička partija Hezbollah ima dvojicu ministara u vladi Libana. Ona, takodjer, pruža usluge odgoja i zdravstvene zaštite za hiljade libanskih šiita. Hezbollah je i oružana grupa koju su Sjedinjene Države proglasile terorističkom organizacijom.

U 2006. godini, u ratu sa Izraelom, Hezbollah je bio ozbiljna borbena snaga, ispaljujući smrtonosne rakete na sjeverni dio Izraela.

Mohammad Kawtharani, glasnogovornik Hezbollaha
Mohammad Kawtharani, glasnogovornik Hezbollaha

Sada se grupa okrenula turizmu. Muzej je koštao više od 4 miliona dolara. On se proteže na oko 60 hiljada kvadratnih metara i uključuje bunker na vrhu brijega u kojem su svojeveremno bili borci Hezbollaha i čije su figure napravljene kao eksponati. Mnoga od njihovih orginalnih oružja su još tu netaknuta.

Bunker je svojevremeno korišten za ratni štab, a turisti se podstiču da mole na mjestu na kojem je nekada sjedio bivši šef Hezbollaha Sayyed Abbas Moussawi. Njega su Izraelci ubili 1992. godine.

Ova posjetiteljka je došla sa dvoje djece. Ona kaže da je muzej velika čast:

"Došla sam da vidim pripadnike otpora, njihov život, gdje su bili, kako su se borili, kako su pobijedili Izrael, kako su svoje živote žrtvovali za nas."

Muzej je u prvih 3 mjeseca posjetilo 300 hiljada ljudi
Muzej je u prvih 3 mjeseca posjetilo 300 hiljada ljudi

Tokom rata 2006. više od hiljadu i dvije stotine ljudi je ubijeno. Izraelska vojska je sa zemljom sravnila nekoliko sela na jugu Libana prije nego je, posredovanjem UN-a, dogovoren prekid vatre.

Nisu svi Libanci zadovoljni novim muzejom. Lokman Sleem, direktor prodemokratske organizacije Hayya Bina kaže da muzej uljepšava rat i uzrokuje podjele:

"Nema traga bolu, patnji, ništa o tome koliko rat može biti grozan. To je, u neku ruku, zemlja supermana."

Sleem kaže da su mnogi sekularni Libanci poginuli boreći se za Izraelcima, što Hezbollah ne spominje.

Izrael je osudio otvranje muzeja, rekavši da potstiče mržnju.

Hezbollahov glasnogovornik, Kawtharani kaže da će se muzej kasnije proširiti i da će uz njega biti hotel, restoran, bazen za kupanje i uspinjača.

XS
SM
MD
LG