Linkovi

Lavrov: Ukrajina da ispuni zahtjeve Moskve ili će to učiniti ruska vojska


Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov

Dan nakon što je predsjednik Vladimir Putin rekao da je otvoren za pregovore o Ukrajini, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je izjavio da Kijev i Zapad pokušavaju da unište Rusiju, i da Ukrajina mora da ispuni zahtjeve Moskve ili će to učiniti ruska vojska.

Kijev i zapadni saveznici odbacili su Putinovu ponudu da razgovaraju, dok ruske snage gađaju ukrajinske gradove raketama. Ukrajina je poručila da će se boriti dok se Rusija ne povuče.

„Naši prijedlozi za demilitarizaciju i denacifikaciju teritorija koje kontroliše režim, eliminisanje prijetnji po bezbjednost Rusije koje dolaze odatle, uključujući naše nove teritorije, dobro su poznati neprijatelju. Poenta je jednostavna: ispunite ih za svoje dobro. U suprotnom, o pitanju će odlučivati ruska vojska”, rekao je Lavrov, prenosi TASS.

Kijev i Zapad ocjenjuju da je ruska invazija imperijalističko otimanje zemlje. SAD i druge zemlje su uvele sankcije Rusiji i poslale milijarde dolara pomoći ukrajinskoj vladi.

Samo prošle nedjelje, kada je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bio u posjeti Washingtonu, SAD su najavile još 1,85 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući odbrambenog sistema Patriot, što je razbjesnilo Moskvu.

„Ni za koga nije tajna da je strateški cilj SAD i njihovih saveznika u NATO-u da poraze Rusiju na bojnom polju, što je mehanizam za značajno slabljenje ili uništenje naše zemlje”, rekao je dalje Lavrov za TASS.

On je ponovio da Rusija i SAD ne mogu da održavaju normalne odnose, okrivljujući administraciju američkog predsjednika Joea Bidena.

Rat u Ukrajini ušao je u 11. mjesec.

Ukrajinske snage su u protekla 24 sata odbile ruske napade u oblastima Luganska i Donjecka, saopštio je Generalštab Ukrajine.

Tenk ukrajinske vojske dejstvuje na ruske ciljeve u Bahmutu na istoku Donbasa, novembar 2022.
Tenk ukrajinske vojske dejstvuje na ruske ciljeve u Bahmutu na istoku Donbasa, novembar 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je situaciju duž linije fronta u Donbasu nazvao „teškom i bolnom”.

Zelenski je rekao da je zbog napada na energetsku infrastrukturu Ukrajine skoro devet miliona ljudi ostalo bez struje. To je otprilike četvrtina stanovništva Ukrajine.

Sergej Kovalenko, šef kompanije IASNO koja snabdeva Kijev strujom, rekao je kasno u ponedjeljak da će, iako se situacija sa električnom energijom u gradu popravlja, nestanak struje nastaviti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG