Linkovi

Ruski ministar inostranih poslova: Pobunjenici sprječavaju evakuaciju iz Gute


Prizor iz Gute poslije sukoba, 27. februar 2018.
Prizor iz Gute poslije sukoba, 27. februar 2018.

Ruski ministar inostranih poslova Sergey Lavrov je rekao je da su pobunjenici u istočnoj Guti blokirali dostavu humanitarne pomoći i sprječavaju ljude da odu iz grada tokom "humanitarne pauze" koju je Rusija odredila u vojnim dejstvima.

Ta pauza, koja traje svakog dana od 9 ujutru do 2 popodne, trebalo je da obezbjedi prostor da se civili evakuišu iz oblasti koje kontrolišu pobunjenici, a oko kojih provladine snage stežu obruč od 2013.

Sirijski državni mediji su također okrivili opozicione borce da već drugi dan za redom osujećuju evakuaciju. Nijedan civil nije do sada otišao iz te oblasti, u kojoj živi oko 400.000 ljudi.

Pobunjenici su odbacili te optužbe tokom prvog dana ograničenog primirja.

Mohammed Alloush, lider najveće pobunjeničke grupe u istočnoj Guti, apelovao je na Rusiju da zaustavi vazdušne napade na pobunjenike i poštuje 30 dnevni prekid vatre širom zemlje koji je izglasao Savjet bezbjednosti UN prošle nedjelje.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji je ponovo izvijestila o daljim sukobima u Guti.

Zvaničnici UN su zabrinuti zbog humanitarne situacije dok insistiraju da će dostave preko potrebne pomoći biti dozvoljene.

“UN su spremne da smjesta podrže humanitarne konvoje koji spašavaju živote i da podrže medicinsku evakuaciju”, navela je Agencija za humanitarne aktivnosti UN. “Međutim, sukobi moraju da budu obustavljeni i mora da bude pruženo odobrenje svih strana za takvu dostavu.”

Više od 550 civila, među kojima je više od stotinu djece, ubijeno je u posljednje dvije nedjelje tokom ruskih i sirijskih napada na istočnu Gutu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG