Linkovi

Lavrov: Spremni smo za prekid veza sa EU


Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva spremna da raskine sve veze sa Evropskom unijom, ukoliko joj Brisel uvede ekonomske sankcije zbog hapšenja opozicionog lidera Alekseja Navalnog.

Lavrov je to rekao u intervjuu čiji su dijelovi objavljeni na internet stranici ministarstva spoljnih poslova Rusije u petak, 12. februara, prenosi agencija Reuters.

"Polazimo od činjenice da smo spremni (za prekid veza sa EU) u slučaju da ponovo vidimo uvođenje sankcija u nekim sektorima koji stvaraju rizike za našu ekonomiju, uključujući i najosjetljivije sfere", rekao je Lavrov.

"Ne želimo da se izolujemo od globalnog života, ali moramo biti spremni na to. Ako želite mir, onda se pripremite za rat", rekao je on.

Odnosi Rusije i Zapada su pod ponovnim pritiskom zbog hapšenja opozicionog političara i kritičara Kremlja Alekseja Navalnog, što je pokrenulo najave mogućih novih sankcija Rusiji.

Troje evropskih diplomata izjavili su 11. februara za Reuters da će Evropska unija vjerovatno izreći zabranu putovanja i zamrzavanje imovine saveznicima ruskog predsjednika Vladimira Putina, moguće već ovog mjeseca.

Njemačka, Švedska i Poljska najavile su 8. februara da će protjerati ruske diplomate kao odgovor na slične mjere koje je Rusija uvela 5. februara zbog afere sa zatvorenim ruskim opozicionarom.

Moskva je 5. februara protjerala njemačke, poljske i švedske diplomate, a o tome nije obavijestila visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josepa Borrella, koji je tog dana bio u posjeti Moskvi.

Borrell je, govoreći u Evropskom parlamentu o mogućnosti sankcija, vladu ruskog predsjednika Vladimira Putina opisao kao nemilosrdnu, autoritarnu i uplašenu od demokratije.

Borrell je izjavio da se tokom posjete Moskvi uvjerio da Rusija želi da se odvoji od Evrope i podijeli Zapad.

Navalni, žestoki kritičar predsjednika Vladimira Putina, uhapšen je po dolasku u Moskvu 17. januara, nakon što je nekoliko mjeseci proveo u Njemačkoj oporavljajući se od trovanja za koje Zapad vjeruje da je naredio Kremlj.

Osuđen je na skoro tri godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne dok je bio u Njemačkoj.

Desetine hiljada Rusa izašlo je posljednjih nedjelja na ulice protestujući protiv Putinove dvadesetogodišnje vladavine i zahtijevajući puštanje Navalnija, što je izazvalo žestoko policijsko nasilje nad demonstrantima.

Zapadni lideri takođe su zatražili da Navalni bude odmah oslobođen.

Rusija se obrušila na međunarodnu podršku Navalnom, optužujući Evropu i Sjedinjene Države za miješanje u njene unutrašnje poslove.

Očekuje se da će se Borrell 22. februara sastati sa ministrima spoljnih poslova EU kako bi razgovarali o novim sankcijama protiv Moskve koje bi zahtijevale podršku svih 27 članica.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG