Linkovi

Latinoamerička umjetnost našla dobar dom u muzeju u San Antoniju


Muzej umjetnosti u San Antoniju

U gradu čijih 60 posto stanovnika ima španjolska prezimena, muzej se usredotočio na hispaničku umjetnost svog okruženja

Članovi bogate njujorške obitelji Rockefeller pomogli su u osnivanju Muzeja moderne umjetnosti, te obnovi starog srednjevjekovnog muzeja Cloisters, oba u New York Cityju. Ova je obitelj također financijski pridonijela restauraciji palače Versailles u Parizu. Ostavština bivšeg guvernera savezne države New York Nelsona Rockefellera omogućila je i stvaranje najsveobuhvatnije kolekcije latinoameričke umjetnosti u Sjedinjenim Državama, koja se nalazi u San Antoniju u saveznoj državi Texas.

Šezdeset posto stanovnika San Antonija ima španjolska prezimena. Ovaj sedmi po veličini grad u Americi prepun je raznobojnih murala, ukrasa za prozore, i automobila obojanih žarkim bojama, koje su načinili stanovnici latinoameričkog podrijetla.

Usprkos tome, muzej u San Antoniju, koji se nalazi u renoviranoj tvornici piva staroj 225 godina, svoju je reputaciju stekao pretežno na kolekciji umjetničkih predmeta iz Egipta, Grčke i Rima.

No, prije nekoliko godina, muzej je postavio putujuću izložbu 30 stoljeća meksičke umjetnosti. Tijekom tri mjeseca, tristo tisuća ljudi posjetilo je ovu izložbu.

Ovaj je uspjeh potaknuo muzej u San Antoniju da se usredotoči na hispaničku umjetnost svog okružja. Upravni odbor izglasao je da se izgradi novi centar latinoameričke umjetnosti unutar muzeja. Kad je otvoren, 1998. godine, centar je nazvan po Nelsonu Rockefelleru, čija je obitelj donirala nekoliko izložaka meksičke narodne umjetnosti, koji su bili u vlasništvu njihove obitelji. On je pretražio Latinsku Ameriku tražeći primjerke neobične moderne umjetnosti, i pomogao u populariziranju latinoameričke folk umjetnosti.

Prije dvije godine, San Antonio je produžio svoje svjetski poznato šetalište River Walk za dodatne tri milje, te se sada proteže do samih vrata muzeja, čime je ova kolekcija postala dostupna još većem broju posjetitelja.

XS
SM
MD
LG