Linkovi

Filmski festival u Austinu: "Posljednji čovjek na Mjesecu."


Eugene Cernan, posljednji astronaut na Mjesecu
Eugene Cernan, posljednji astronaut na Mjesecu

Astronautski dani Eugene Cernana dani u svemiru su odavno prošli. Nada se da će drugi imati priliku nastaviti tamo gdje su astronauti njegove generacije stali.

Jedan od filmova koji je na festivalu u Austinu u Texasu privukao brojne gledatelje je priča o posljednjem čovjeku na Mjesecu, američkom astronautu Eugene Cernan-u. Prošle su 42 godine od Cernanovog povratka na Zemlju. Bivšem astronautu je žao što više niko nije kročio na mjesečevo tlo i već je godinama zagovornik realizacije ambicioznih i smjelih svemirskih programa. Filmski festival u Austinu bila je prilika da mnogima uputi svoje poruke.

On je 1972. godine, sa još dvojicom astronauta, obavio posljednju čovjekovu misiju na Mjesecu. Te godine, 14. decembra, izbgrebao je kćerkine inicijale na mjesečevom tlu, postavio kameru i vratio se na Zemlju. Nadao se će slijediti nove misije, ali je, kako ističe, američki svemirski program krenuo krivim pravcem:

"Nema svemirskog programa" - kaže razočaran sadašnjim stanjem i dodaje:

"Čak ne možemo Amerikanca lansirati u svemir, na našoj letjelici, na našu svemirsku stanicu....."

U Austin je došao da pomogne promociju filma o njemu, filma "Posljednji čovjek na Mjesecu." Film je priča o šezdestim i sedamdesetim godina, vremenu u kojem su Sjedinjene Države skoro rutinski slale astronaute u svemir. Film evocira Cernanov trijumf i podsjeća na porodična odricanja zbog njegove karijere.

Reditelj Mark Craig kaže da nije bilo teško napraviti iskrenu i objektivnu priču od Cernanu:

"Srećom po nas, Eugene je vrlo određen i pouzdan. Nije mu bilo teško izraziti ubjeđenja i osjećanja."

Bivši astronaut i danas je fasciniran Mjesecom:

"Da li bih išao nazad? Za pola sekunde" - bio je odgovor pozdravljen aplauzom prisutnih u dvorani u kojoj prikazan film.

Cernanovi dani u svemiru su odavno prošli. Nada se da će drugi imati priliku nastaviti tamo gdje su astronauti njegove generacije stali:

"Ono što mi možemo je inspirirati mlade i dati im mogućnost koju su date meni i mojim kolegama."

Šta mora nositi u sebi budući istražicač svemira?

"Ako vjerujete da je ono što činite, što radite, što volite ono pravo i ako ste spremni prihvatiti i izazove i rizike da to ostvarite, onda imate ono što nazivam pravom stvari" - ističe Eugene Cernan i nada se da će film "Posljednji čovjek na Mjesecu" pomoći da njegova poruka stigne do mnogih mladih ljudi.

XS
SM
MD
LG