Linkovi

Uložak za cipele otkriva nagazne mine


Kompanija Lemur iz Kolumbije radi na razvoju uloška za cipelu koji daje znak onome ko ga nosi da u blizini postoji nagazna mina.

Nagazne mine su jedno od najkontroverznijih ratnih oružja. Skrivene, one mogu ubiti ili osakatiti i dugo nakon što sukobi prestanu. Prema Ujedinjenim narodima, 110 miliona aktivnih nagaznih mina se još uvijek nalazi u više od 70 zemalja svijeta. Pet decenija, Kolumbija se bori sa pobunjenicima i bezbrojnim, još uvijek skrivenim minama. Ali jedna kompanija je možda pronašla način kako se suočiti sa eksplozivima koje ne možemo vidjeti.

Nakon decenija oružanog sukoba, nagazne mine su i dalje zakopane širom Kolumbije. Demineri se koriste visoko tehnološkom opremom kako bi pronašli eksplozive, ali civili od toga nemaju puno koristi.

Ono što smo htjeli je nadoći na ideju za proizvod koji bi uveliko bio od koristi kako vojnicima, tako i zemljoradnicima koji se suočavaju sa tim eksplozivima, kaže Jose Ivan Perez, kreativni direktor studija Lemur, kompanije za industrijski dizajn u Bogoti. On radi na razvoju uloška za cipelu koji daje znak onome ko ga nosi da u blizini postoji nagazna mina.

Koncept je zapravo metalni detektor sa senzorom od provodnog materijala koji šalje signal u uređaj koji se nalazi oko ručnog zgloba osobe koje ga nosi, objašnjava Jose Perez.

On dodaje da taj signal pomaže osobi koja nosi uređaj da izbjegne ili ukloni eksplozivnu napravu. Kolumbijska vlada je odobrila ovakvu tehnologiju. Daniel Avila Camacho je direktor kolumbijskog programa za uklanjanje mina.

Ako smo zemlja sa tako velikim problemom sa minama, onda je jasno da je neophodno da razvijemo vlastite državne sposobnosti, istraživanje i tehnološki razvoj koji će, na primjer, omogućiti deminerima da bezbjedno na poljima obavljaju svoj posao, kaže gospodin Camacho.

On dodaje da se za veliki dio problema mogu kriviti, kako kaže, ilegalne, naoružane grupe.

Kolumbija je i dalje jedna od zemalja u svijetu koja ima najveći problem sa nagaznim minama. U posljednje 23 godine, zabilježeno je 10 hiljada i 600 žrtava u našoj zemlji, kaže Daniel Camacho.

Efekti su devastirajući, i ne uvijek smrtonosni. UNICEF navodi da se u svijetu svakog mjeseca zabilježi više od 800 smrtnih slučajeva vezanih za mine, a da na hiljade ljudi bude osakaćeno. Dok je uložak za cipele koji otkriva mine još uvijek u razvojnoj fazi, njegova proizvodnja se željno iščekuje.
XS
SM
MD
LG