Linkovi

Lanci američkih apoteka platiće 10 milijardi odštete zbog krize opijata


Bočica sa oksikontinom, snažnim lijekom protiv bolova za koji stručnjaci kažu da je doprinio nastanku krize zavisnosti od opijata u SAD.
Bočica sa oksikontinom, snažnim lijekom protiv bolova za koji stručnjaci kažu da je doprinio nastanku krize zavisnosti od opijata u SAD.

Dva najveća lanca američkih apoteka - CVS i Walgreens - su postigli preliminarni dogovor da zajednički plate više od 10 milijardi dolara, kao poravnjanje u brojnim parnicama u kojima su ih američke države, gradovi i starosjedilačka plemena tužili zbog uloge u krizi zavisnosti od opijata u Americi.

Kriza opijata, koja je izazvala više od 500.000 smrtnih slučajeva u SAD u posljednjih dvadeset godina, pokrenula je seriju tužbi protiv proizvođača lijekova, distributera i apoteka, koje su pokrenule žrtve, kao i gradovi, okruzi i države.

Cijela pravna slika u vezi sa epidemijom opijata se sada mijenja. Umjesto neizvjesnosti da li će kompanije u farmaceutskoj industriji biti pozvane na odgovornost, na suđenjima ili kroz različita poravnjanja, veliko aktuelno pitanje kako će se njihov novac koristiti i da li će dovesti do promjena u borbi protiv krize koja se u međuvremenu samo povećala.

Lanac apoteka CVS pristao je da plati odštetu od 5 milijardi dolara.
Lanac apoteka CVS pristao je da plati odštetu od 5 milijardi dolara.

Ako najavljene pogodbe budu realizovane, stavlja se tačka na hiljade parnica u kojima su države i lokalne vlasti tvrdile da su američke apoteke izdavale lijekove na osnovu recepata koje je trebalo da prepoznaju i označe kao neodgovarajuće.

Računajući pogodbe koje su ranije predložene ili se finalizuju između nekih od najvećih proizvođača i distributera lijekova, ukupna vrijednost ovih poravnjanja mogla bi da iznosi više od 50 milijardi dolara. Većinu tog novca treba da koriste državne i lokalne vlasti u suzbijanju epidemije opijata.

Prema trenutnim planovima, CVS će isplatiti 4,9 milijardi lokalnim vladama i oko 130 miliona indijanskim plemenima, u roku od deset godina. Walgreens će platiti 4,8 milijardi dolara vladama i 155 miliona dolara starosjedilačkim plemenima u narednih 15 godina. Tačna suma zavisi od toga koliko će se vlada pridružiti ovim pogodbama.

Najveći dio smrtnih slučajeva predoziranja opijatima u početku je uključivao lijekove izdate na recept. Kako su vlade, ljekari i kompanije preuzimali korake da otežaju pristup i zloupotrebu tih lijekova, ljudi koji su razvili zavisnost od njih su sve više prelazili na heroin, koji je bio smrtonosniji.

Proteklih godina, smrtni slučajevi zbog opijata su dostigli rekordne nivoe od oko 80.000 godišnje. Većina slučajeva uključuje ilegalno proizvedenu verziju moćnog lijeka fentanil, inicijalno proizvodenog u laboratorijama.

Samo nekoliko sudskih pogodbi je postignuto u većem iznosu od poravnjanja na koje su pristali CVS i Volgrins. Farmaceutska kompanija Johnson and Johnson pristala je da plati 5 milijardi dolara.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG