Linkovi

Lance Armstrong: Da li ostaje bez titula sa Tour de France?!


Armstrog, naravno, demantira da je koristio zabranjene supstance, takođe demantira da je prisiljavao timske suvozače da i oni to čine. Na više od 500 anti-doping testova kojima je bio podvrgnut nikada nije bio pozitivan.

Međunarodna biciklistička unija treba da odluči da li će prihvatiti izvještaj Američke agencije za anti-doping kontrolu i Lance-u Armstrongu oduzeti 7 pobjedničkih titula na Tour de France-u, naprestižnijoj i najtežoj trci biciklista-profesionalaca. U izvještaju publikovanom prošlog tjedna Armstrong je optužen, ne samo za osobno korištenje doping supstanci, nego i za pritisak i pomoć biciklistima iz timova za koje se Armstrong takmičio da i oni zabranjenim supstancanma poboljšaju takmičarske sposobnosti.

Izvještaj Američke agencije za anti-doping kontrolu je, kako ističu zvaničnici te agencije precizna slika sofisticiranog korištenja zabranjenih supstanci i pritiska koji je Lance Armstrong vršio na kolege iz timova za koje je vozio.

„Priče tih biciklista su vrlo uvjerljive“ - ističe Travis Tygard, čelnik Agencije.

Na preko 200 strana izvještaja više od desetak Armstrongovih suvozača govorilo je o pritisku koji je na njih vršio Armstrong i o njegovom intenzivnom i dugotrajnom korištenju tih supstanci. Dokazi koje je prikupila Anerička agencija za anti-doping kontrolu sugeriraju da je Lance Armstrong to činio takmičeći se za timove Američke poštanske službe i televizijskog kanala Discovery od 1999. do 2005. godine. Kao primjeri nedozvoljenog ističu se zabranjene transfuzije krvi i ubrizgavanje inekcija testosterona.

„Ta svjedočenja ilustriraju najdublji i najpromišljeniji program dopingovanja koji je do sada koristio neki profesionalni biciklistički tim“ – dodaje gospodin Tygard.

Lance Armstrog, naravno, demantira da je koristio zabranjene supstance, takođe demantira da je prisiljavao timske suvozače da i oni to čine. Na više od 500 anti-doping-testova kojima je bio podvrgnut Lance Armstrong nikada nije bio pozitivan.

Armstrongov advokat Sean Breen ističe:

„Armstrong je, odgovarajući na posljednje optužbe, vrlo jasno i glasno rekao.... što je dosta, dosta je.... I neće više ništa poduzimati u odnosu na taj jednostrani izvještaj.“

Američka agencija za anti-doping kontrolu zabranila je Lance Armstrogu učešće na trkama biciklista profesionalaca i u triatlonu. Nakon jedne lokalne utrke, na kojoj mu učešće nije bilo zabranjeno Armstrong je izjavio:

„Niko ne treba da plače zbog mene. Ja ću i dalje biti veliki. Sada sam opušteniji nego bilo kada ranije.“

Sportski analitičari ocjenjuju da je izvještaj Američke agencije za anti-doping kontrolu snažan udarac Armstrongovoj reputaciji i veliki doprinos borbi protiv dopinga.

Mladi američki biciklista Benjamin King, profesionalac kao što je bio i Armstrong, kaže:

„Mislim da je svaki pokušaj da sport bude čist dobro došao. Doping je užasan, neprihvatljiv i ja pozdravljam svaki napor da se spriječe sportske krađe i prevare.“

Profesionalna biciklistička karijera 41-godišnjeg Lance Armstronga je gotova. Ako se bude takmičio i dalje, može to činiti na načine na koje mu nije zabranjeno da, kako sam kaže, da ostane u formi.
Lance Armstrong: Ostaje li bez titula sa Tour de France
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG