Linkovi

Izmislili sport - ne mogu na takmičenje


Irokezi u New Yorku
Irokezi u New Yorku

Sportska ekipa iz Sjedinjenih Država i Kanade, na putu je da bude isključena sa medjunarodnog takmičenja u disciplini lacrosse, koje se održava u Britaniji, zbog nesporazuma oko njihovih pasoša.

portska ekipa iz Sjedinjenih Država i Kanade, na putu je da bude isključena sa medjunarodnog takmičenja u disciplini lacrosse, koje se održava u Britaniji, zbog nesporazuma oko njihovih pasoša. Igrači Nacionalnog tima Irokeza imaju pasoše koje je izdala Konfederacija Irokeza, a ne koriste pasoše Sjedinjenih Država ili Kanade, na čijim teritorijama žive. Britanija, zemlja domaćin, medjutim, odbija da im dozvoli ulazak - tako da su oni još uvijek zaglavljeni u New Yorku - jako daleko od Svjetskog prvenstva u lacrosse-u, u Manchesteru, u Engleskoj.

Članovi tima putuju sa pasošima koje im je izdala njihova plemenska federacija, Konfederacija Irokeza. Britanska vlada odbija da im dozvoli ulazak u zemlju, sa obrazloženjem da indijanski pasoši nisu medjunarodno priznati putni dokumenti. Američki pasoši, zbog mjera sigurnosti, imaju ugradjene čipove za kompjutersku identifikaciju, dok irokeški pasoši to nemaju. Ovaj tim ima pravo i na američke i na kanadske pasoše, ali menadžer tima Ansley Jemison kaže da su oni sve do 2002. godine putovali sa svojim putnim ispravama:

- Svakako, Britanci žele da zaštite svoje granice i razumijemo da su malo oprezni i ne puštaju svakoga u svoju zemlju... Medjutim, ne mislim da 23 sportista svjetskog renomea mredstavljaju neku prijetnju njihovoj nacionalnoj sigurnosti.

Američki State Department je ovom timu dao jednokratnu dozvolu da putuju bez zvaničnih američkih pasoša, kaže glasnogovornik State Departmenta P.J.Crowley:

- Mi smo učinili sve što smo mogli. Ali izgleda da su Britanci donijeli konačnu odluku.

Da ironija bude veća, sport lacrosse su, prije nekoliko vijekova, izmislili upravo Irokezi i još jedno drugo indijansko pleme. Inače, taj sport postaje sve popularniji u Americi. Broj igrača se udvostručio u posljednjih 10 godina, navodi se u studiji jedne sportske marketinške organizacije. Medjunarodna federacija za lacrosse primila je irokeški tim u zvaničnu ligu još 1990. godine, i oni su jedini indijanski tim ozvaničen za medjunarodna takmičenja u bilo kom sportu.

Zbog odgadjanja puta radi pasoša, Irokezi su morali bez borbe izgubiti svoju prvu utakmicu, u četvrtak, upravo protiv Engleske, i uprkos borbenom duhu u timu:

- Mi žarko želimo da igramo, bez sumnje. Obukli smo i dresove i raspoloženje u autobusu je na visini...

Zasad, nesporazum još uvijek traje, a igrači šetaju New Yorkom i slikaju se na obali rijeke Hudson, umjesto pred stadionom u Manchesteru...

XS
SM
MD
LG