Linkovi

Los Angeles: Novopridošle sirijske obitelji započinju novi život


Dok se predsjednik Donald Trump I američki sudovi natežu zbog njegove nove revidirane zabrane na ulazak osoba iz određenih zemalja, neki Sirijci koji bježe iz svoje domovine ulaze u Sjedinjene države. Najmanje jedna sirijska obitelj kaže da ono što su očekivali u Sjedinjenim državama I ono što su iskusili je bilo sasvim drugačije. Naša novinarka Elizabeth Lee nam donosi priču o jednoj obitelji koja se naseljava u južnoj Kaliforniji.

Nael Zaino će uraditi bilo šta za svog sina Arama, usprkos tome što je bio odsutan najveći dio Aramovog života.

Kada sam ga prvi put vidio, plakao je, I bilo mi je teško kada je odbio da mi priđe. Možda me je tako želio kazniti jer sam bio svo to vrijeme odsutan, priča Nael.

Radeći za jednu naftnu kompaniju u Iraku, on nije bio odustan svojom voljom. On I njegova supruga su pripadnici muslimanske manjine Ismaili u Siriji I njihov dom u Siriji više nije sigurno mjesto zbog Islamske države.

Oni su tako blizu mom selu. Svaki trenutak smo mogli očekivati da će ući u selo.

Kada je bila u posjeti Sjedinjenim državama 2015, Zainova supruga je zatražila azil I dobila ga. Zaino je nakon toga zatražio američku vizu kao član obitelji. Ali zbog Trumpove prvobitne zabrane na ulazak ljudi iz 7 zemalja među kojima je I Sirija, njegov prvi pokušaj da uđe u Sjedinjene države je bio neuspješan.

Veoma je teško. Izgubila sam svaku nadu, jer sam ovdje sama sa sinom I potrebno mi je da mi suprug dođe da imam podršku, kaže Lin Afafat.

Ako me pitate za moja osjećanja, to je kao da sam u tamnoj sobi, sve oko mene mrak, kaže Nael.

Uz pomoć američkih prijatelja I ureda senatorice Kamale Harris, Zaino je uspio doći. Njegov prvi kontakt sa agentom imigracione službe na bostonskom aerodromu ga je iznenadio.

Agent mi je vratio pasoš sa štambiljem I rekao mi Idi I započni novi život I uživaj u njemu sa svojom sinom. On je učinio da dobijem snagu. Rekao mi je da je ovo Amerika, I američki narod I da on stoji uz mene, priča Nael.

To je bilo neočekivano jer je Bijela kuća nagovijestila da poduzima pristup zatvorenih vrata prema imigrantima Iz nekih zemalja sa muslimanskom većinom. Revidirana izvršna naredba ponovno uključuje Siriju u okviru tromjesečne zabrane. Osim politike, Amerikanci koje je Zaino sreo čini se da zaista brinu za budućnost njegove obitelji.

Mi ne radimo za sebe, već za svoju djecu. Znam da će budućnost mog sina biti onakva kakvu bih je poželio za sebe, kaže Nael.

Za sada, on samo nastoji bolje upoznati malog Arama, dok zajedno poduzimaju male korake naprijed.

Ne znam šta se desilo jučer. Odbio je da ja za njega išta uradim, a danas se već smije I dozvioljava mi da ga poljubim, što jučer uopće nisam mogao, kaže Nael Zaino.

I sutra je novi dan koji donosi nove mogućnosti.

XS
SM
MD
LG