Linkovi

Umjetnici čuvaju duh starog Los Angelesa


Umjetnici čuvaju duh starog Los Angelesa
Umjetnici čuvaju duh starog Los Angelesa

Los Angeles je počeo brzo da se razvija nakon Drugog svjetskog rata i u tom periodu je izgrađena većina kuća i građevina u tom gradu. Stanovnici, koji se vraćaju u predgrađa, počeli su, međutim, da renoviraju starije kuće u pojedinim susjedstvima.

Četvrt West Adams. Riječ je o mirnom predgrađu, udaljenom od prometnih ulica, sa kućama iz 19. vijeka u viktorijanskom ili kasnijem stilu poznatom kao “Arts and Crafts”, dok su na pojedinim vidljivi uticaji sa azijskog kontinenta. U susjedstvu živi veliki broj umjetnika, koji su nedavno otvorili svoje domove za posjetioce. Među njima je i John Patterson:

- West Adams je posljednjih nekoliko godina postao umjetnička četvrt. Renovirane kuće koriste se i kao ateljei, tako da trenutno, osim ovog divnog arhitektonskog nasiljedja, stvaramo i umjetnost.

Kuća iz 1932. godine, sagrađena u španskom stilu, služi kao inspiracija umjetnici Georgiji Toliver. U njenoj unutrašnjosti mogu da se vide rijetki radovi - ručno radjene zidne pločice i prozori sa vitražima:

- Stari su osamdeset godina i još su ovdje. To je mnogo bolje od stvari koje traju deset godina i koje morate da zamijenite.

Umjetnici Alfredo de Batuc i Donald Ferguson takođe žive u ovom području. Ferguson ističe da je njegov istorijski dom decenijama bio pažljivo renoviran:

- Riječ je o dugotrajnom procesu. Ovdje sam već 35 godina.

Za umjetnike poput Fergusona, West Adams je urbana oaza. Veliki broj kuća u toj četvrti moraju, međutim, da budu renovirane. Elizabeth Fenner, koja se doselila ovdje iz predgradja, kaže da vrijedi uložiti taj trud:

- Mislim da Los Angeles doživljava renesansu, zato što poznavanje prošlosti čini našu sadašnjost uzbudljivijom.

Stanovnici kažu da će ovo istorijsko susjedstvo, koje je postalo umjetnički centar, biti važan dio budućnosti grada.

XS
SM
MD
LG