Linkovi

Los Angeles: Muslimani na kraju ramazana pomažu beskućnicima


Muslimani u Sjedinjenim državama žele da njihovi sunarodnjaci Amerikanci budu više svjesni dobrih djela koja mnogi od njih čine u svojim zajednicama. Nedavno je na Svjetski dan humanitarne pomoći na stotine muslimana izašlo na ulice Los Angelesa u znak podrške za beskućnike tog grada.

Više od 500 volontera muslimana, koji su postili za ramazan, okupilo se jednog vrelog dana na Skid row, ulici u Los Angelesu poznatoj jer na njoj živi na hiljade beskućnika. Volonteri su ponudili odjeću, higijenske potrepštine, vodu, hranu i druge stvari koje su potrebne onima koji žive na ulici. Njima je također ponuđeno besplatno testiranje na virus HIV, kao i zubarski pregled. Već 18 godina, muslimanska zajednica Los Angelesa na kraju mjeseca ramazana pomaže beskućnicima. Oni kažu da njima, kao Amerikancima, ono što se dešava u njihovim gradovima i zemlji puno znači.

Meni kao muslimanu, važno je da se na pravi način odnosimo prema ljudima, onako kako piše u Kuranu. To je sveta knjiga islama i ona nam govori da pomažemo susjedima. Stoga na ovaj način iskazujemo milosrđe. Pružamo pomoć susjedima kojima je ona potrebna, kaže Umar Hakim.

Organizatori kažu da je važno da mediji izvještavaju o ovakvim događajima koji pokazuju da muslimani služe svojim zajednicama.

To je ono čega nema u medijima. Mi smo kao žrtveno jagnje i tako mediji prikazuju sve muslimane na negativan način, kaže volonter Usman Khan.

Procjenjuje se da je od 1999.te muslimanska zajednica u Sjedinjenim državama pomogla 80 hiljada beskućnika širom zemlje. Za njih to znači da rade za veće dobro.

Vaš vozač taxija je musliman, doktor je musliman, medicinska sestra je muslimanka, ja sam farmaceut. Mi smo u svim aspektima društva, služimo, pomažemo i trudimo se. I mi smo kao svako drugo ljudsko biće na zemlji. Želimo doprinijeti, voditi dobrim promjenama u društvu, imati dobar život i biti dio onoga što znači ostvariti američki san, kaže volonterka Rayesa Gheewala.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG