Linkovi

Filmska industrija napušta Los Angeles i odlazi u druge gradove i zemlje


Premijera filma Ana Karenina u Los Angelesu
Premijera filma Ana Karenina u Los Angelesu

Kanada, kao i zemlje zapadne i istočne Evrope, i Azije, sada se takmiče da dobiju pažnju Hollywooda.

Mnogi Los Angeles, dom Hollywoodu, nazivaju glavnim gradom zabave na svijetu. Ali veliki dio tv i filmske industrije tog grada napušta Los Angeles i odlazi u druge gradove. Novinarka Glasa Amerike Elizabeth Lee je u Los Angelesu pokušala pronaći odgovor na pitanje: zašto?

Vrijeme je ručka na jednom setu u Los Angelesu na kojem se snima nova televizijska serija Vegas. Ali većina novih tv drama ove godine se ne snima u Kaliforniji. Steve Michelson je suvlasnik kompanije koja priprema hranu za glumce i ekipe serija kao što je ova. On kaže da posljednjih godina ta vrsta posla u Los Angelesu nije bila najbolja.

Kompanija me je jučer nazvala i ponudila da mi proda pet kamiona za hranu. Oni žele zatvoriti posao, kaže Steve Michelson.

Neke od kompanija koje pripremaju hranu za tv i filmske ekipe napuštaju Los Angeles, prateći produkcije koje odlaze u druge gradove. Paul Audley je predsjednik kompanije Film LA, koja daje dozvole za snimanje na određenim lokacijama. On kaže da je došlo do ogromne promjene, osobito u televizijskoj industriji.

Ove godine na primjer, od 23 nove televizijske drame, 21 napušta Kaliforniju. A sve su se one snimale ovdje. Snimali smo 80% televizijske produkcije, a sada je taj broj oko 40%, kaže Paul Audley.

Bela Bajaria, pri tv stanici Universal Television, kaže da izvršni direktori studija razmatraju dva osnovna faktora kada donose odluku gdje snimati, na tv setu ili direktno na lokaciji.

Jedan dio toga se svodi na kreativnost, a drugi, isto toliko važan dio je zapravo poreski podsticaj, kaže Bela Bajaria i dodaje da su drugi gradovi postali atraktivni za filmske studije prije jedne decenije.

New Orleans je među prvima ponudio poreske povlastice, a još nekoliko saveznih država je slijedilo isti primjer. 2004, New Orleans je bio domaćin za 16 filmskih i televizijskih projekata. Ove godine, tu ima više od 50 produkcija, kaže Katie Williams, direktorica kompanije Film New Orleans.

Ne vjerujem da bi išta od toga imali da nije poreskih olakšica.

Upravo poreska olakšanja u toj saveznoj državi su pomogla rastu filmske industrije u tom gradu.

U ovom trenutku, bilo šta što je potrebno za filmski projekat se može naći u ovoj saveznoj državi, i konkretno, New Orleansu. A sa tim dolaze i radna mjesta, kaže Katie Williams.

New York je još jedna savezna država koja nudi velike podsticaje za filmsku i tv industriju. Douglas Steiner je predsjedatelj kompanije Steiner Studios u Brooklynu, koja se sve više širi.

Gradonačelnik Bloomberg olakšava snimanje u New Yorku, a guverner Cuomo je snimanje u New Yorku učinio takvim da se može priuštiti, kaže Douglas Steiner.

Paul Audley kaže da, iako Kalifornija nudi podsticaje, oni nisu toliko darežljivi.

Nažalost nemamo dovoljno tog novca kako bi se doista mogli takmičiti.

A takmičenje je sada postalo globalno, u kojem se Kanada, kao i zemlje zapadne i istočne Evrope, i Azije, takmiče da dobiju pažnju Hollywooda.
Filmska industrija napusta Los Angeles i odlazi u druge gradove i zemlje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00
XS
SM
MD
LG