Linkovi

SAD: Još malo tipično azijskog na ulicama LA


Noćne tržnice na kojima se nudi sve, a ponajviše brza hrana, najčešće su i najbrojnije u gradovima azijskih zemaljam. Mjesta su okupljanja, razgovora i lagane, zabavne trgovine. U Sjedinjenim Državama noćne tržnice takođe puštaju korijena , posebno u južnim dijelovima Kalifornije gdje je jako mnogo Amerikanaca istočno-azijskog porijekla i useljenika iz tog dijela svijeta. Noćnim tržnicama, koje sada organiziraju u dužim vremenskim razmacima, oni na američke ulice donose dio tradicije i običaja sa prostora koje su ostavili, sa kojih su se doselili u Sjedinjene Države.

Jedna takva noćna tržnica u Los Angelesu, najveća od do sada organiziranih, odiše energijom i vibracijama koje privlače na hiljade Azijata iz svih dijelova Kalifornije.

„To je nešto što nam je trebalo....“ - kratko kaže George Ge i dodaje da ga, uz jednu bitnu razliku, noćne tržnice u Kaliforniji podsjećaju na one u Taiwanu:

„Tamo je hrana jeftina, ukusna je, ali tamo nije tako čisto i uredno kao ovdje.“

Jonny Hwang, jedan od organizatora noćne tržnice u Los Angelesu, ističe:

„Noćne tržnice su sada realnost oko nas ovdje.... Na hiljade osoba svih uzrasta, na stotine porodica dolaze i zabavljaju se.“

Noćna tržnica koju je posjetila novinarka Glasa Amerike nosi naziv „626 Night Market“ po telefonskom prebroju za taj dio Los Angelesa.

O atmosferi na tržnici Aileen Xu kaže:

„Mislim da naša noćna tržnica zaista u pravom svjetlu predstavlja nas, Amerikance azijskog porijekla. Mi smo i Kinezi, i Japanci, i Korejanci i Vijetnamci. Mi smo mješavina svih nas, čak i Azijata i Hispanika.“

John Zhuang prodaje jela tipična za tajlandsku kuhinju i sa zadovoljstvom kaže:

„Radom na ovoj tržnici znatno sam proširio posao.“

On, a i mnogi drugi koji prodaju na noćnoj tržnici, vlasnici su restorana i prodavnica prehrambenih artikala.

Na tržnici su u prilici da imaju na hiljade mušterija kaže Jonny Hwang i dodaje:

„Mi smo mali, lokalni poduzetnici. Mnogi od nas ovdje su po prvi put okušali kao poduzetnici. Noćne tržnice, kao ova, najbolja su mjesta za početak malog, privatnog biznisa.“

Za razliku od noćnih tržnica u Aziji, tržnica u Los Angelesu nije nikla preko noći, ističe Jonny Hwang:

„Imati nešto ovakvo u Los Angelesu je mnogo teže nego u Aziji. Ovdje je regulativa mnogo preciznija i zahtjevnija.“

Za tržnicu „626 Night Market“ znaju i Njujorčani, na istoku američkog kontinenta, i građani kanadskog Vancouvera na Zapadnoj obali.

Organizatori noćnih tržnica u Los Angelesu se nadaju da će im ubrzo biti dozvoljeno da, prvo jednom mjesečno, pa onda svakog tjedna, organiziraju taj za posjetioce interesantan i zabavan, a njih, profitabilan noćni ugođaj.
SAD: Još malo tipično azijskog na ulicama LA
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00
XS
SM
MD
LG