Linkovi

Lažna fotografija kao argument za lažnu vijest o vakcini Astra Zeneca


Fabrikovana fotografija koja kruži socijalnim mrežama kao glavni argument za lažnu vijest o vakcini Astra Zeneca
Fabrikovana fotografija koja kruži socijalnim mrežama kao glavni argument za lažnu vijest o vakcini Astra Zeneca

Na internetu, pogotovo društvenim mrežama kruži fotografija ambalaže AstraZeneca Vaxzevria vakcine protiv COVID-19 s datumom “2018.07.05”. Fotografija se koristi kao „dokaz“ da je pandemija planirana („plandemija“) od strane vasti.

Ova fotografija je postala aktualna kod domaćih korisnika mreža u avgustu, ali zapravo datira s kraja 2020., da bi se ponovo pojavila u julu 2021. Međutim, radi se o fotošopiranoj fotografiji. Na originalnim fotografijama amabalaže ne postoji ovakav datum:

Iz AstraZeneca su za Reuters izjavili kako nisu stvorili ambalažu za vakcinu u 2018. godini.

Reuters je kontaktirao stručnjaka za manipulaciju slikama da da svoje mišljenje o autentičnosti fotografije.

"Datum na fotografiji pakiranja vakcine AstraZeneca razlikuje se po boji od ostalih fontova - boja fonta ovdje je bogatija i nema refleksije svjetla", rekao je dr. Thorsten Beck, istraživač iz Humboldt -Elsevier Advanced Data i Text Center (HEADT Center)

u Berlinu. „Zbog toga ovaj dio pakiranja izgleda prilično neprirodno."

On je također dodao: „Niz brojeva također je ispisan pod manjim uglom u poređenju s preklopom pakiranja, što također postavlja pitanja. Obje značajke mogu se protumačiti kao početne sumnje u manipulaciju slikom. Poređenje fonta također sugeriše da je datum naknadno montiran na slici (poređenje "1" u 2018. i u "10 bočica s više doza"). Ipak, loša kvaliteta slike otežava analizu.“

Upit proizvođaču otkriva da na pakiranju ove vakcine postoje podaci o datumu isteka roka valjanosti (označeni kao 'EXP'), ali ne i datum proizvodnje. Stoga se podaci o datumu na pakiranju, koji se mogu vidjeti na slici, s velikom vjerojatnošću mogu smatrati lažnim.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG