Linkovi

TV kviz "It's Academic" proslavio 50 godina emitiranja


Voditelj kviza It's Academic, Mac McGarry, s najuspješnijim timom iz Rockvillea, pod vodstvom Kelly Reeder (u sredini)
Voditelj kviza It's Academic, Mac McGarry, s najuspješnijim timom iz Rockvillea, pod vodstvom Kelly Reeder (u sredini)

Učenici iz škola s područja Washingtona odgovaraju na pitanja iz povijesti, književnosti, matematike, znanosti, religije, politike i sporta

Jedan američki televizijski kviz koji se prikazuje najdulje vremena od svih drugih u svijetu zakoračio je u svoju drugu polovicu stoljeća. Predstavljamo kviz emitiran iz Washingtona pod nazivom It’s Academic, koji srednjoškolcima pruža priliku da pokažu što znaju.

Subota je ujutro i na televiziji se upravo prikazuje kviz It’s Academic. Ovaj se kviz emitira svakog vikenda tijekom školske godine već 50 godina. Učenici iz škola s područja Washingtona odgovaraju na pitanja iz povijesti, književnosti, matematike, znanosti, religije, politike i sporta.

Producentica Susan Altman kaže da su upravo učenici razlog što se ovaj kviz tako dugo emitira. Poletni su, duhoviti i s njima je lako i zabavno raditi, kaže ona. Sophie, majka Susan Altman, bila je producentica jednog radio programa za tinejdžere u Washingtonu kasnih pedesetih godina prošlog stoljeća, kad su je pedagozi jedne lokalne škole zamolili da osmisli televizijski program u kojem će nastupati briljantni učenici. Ona je predložila kviz i tako je rođen It’s Academic.

"U to vrijeme, 1961. godine, Sjedinjene su Države prolazile kroz razne potrese zbog integracije bjelačkih i crnačkih škola, željelo se škole prikazati u dobrom svijetlu i dokazati da bi integracija mogla biti uspješno rješenje. To je jedan od razloga što je stvoren taj kviz," kaže Susan Altman.

Mac McGarry voditelj je kviza od samog početka. Ni sa sadašnje 84 godine njegova energija ne jenjava. Kaže da ga zanesenost i zarazni entuzijazam sedamnaestogodišnjaka na neki način održavaju mladim. Mora, kaže, ‘dati gas’ kako bi mogao ići u korak s njima. Mac McGarry je ‘testirao’ znanje preko 20 tisuća natjecatelja, pitao ih preko 200 tisuća pitanja i dobio pregršt duhovitih odgovora:

"Jednom je na pitanje ‘Tko je porazio Napoleona u Waterloo-u?’ jedan mladić odgovorio: Duke Ellington. A na pitanje ‘Tko je, uz Fredericka Engelsa, napisao Komunistički manifest?’ odgovor je bio: Groucho Marx!"

Točni su odgovori, naravno, Duke of Wellington – vojvoda od Wellingtona i Karl Marx. Kelly Reeder prošle je godine bila vođa tima iz srednje škole Rockville iz Marylanda, koji je sudjelovao u kvizu. Ova škola iz washingtonskog predgrađa pobijedila je na finalnom natjecanju Super Bowl u nekoliko posljednjih sezona. Porazila je vrhunske timove kviza It’s Academic iz Baltimorea u Marylandu i Richmonda u Virginiji. Kelly kaže da je biti dio tima ‘prilično velika stvar:’ njen tim je uložio puno truda tijekom godina kako bi dostigao vrh. Postati vrhunskim timom ogromna je čast, ali to je istovremeno i pomalo ‘štreberski,’ priznaje ona:

"Moji prijatelji iz kviza It’s Academic misle da je ‘cool’ što sam ja kapetan najboljeg tima, no oni koji nisu sudjelovali u kvizu misle da je to na neki način smiješno."

Ovaj najuspješniji tim iz Rockvillea odražava spolnu, rasnu i etničku raznolikost danas uobičajenu za kviz It’s Academic: Kelly Reeder je bjelkinja, a u grupi je još i jedan Afroamerikanac i jedan hispanik. No, prvih nekoliko desetljeća, kaže voditelj kviza Mac McGarry, skoro svi natjecatelji bili su bijelci i uglavnom muški. Danas u svakom kvizu sudjeluju mladi različitih rasa, koji su potomci ljudi iz različitih dijelova svijeta.

Kelly Reeder, koja je u lipnju diplomirala s najvećim uspjehom u razredu, mogla bi postati počasnim članom kviza It’s Academic. Među njima se već nalaze neka od istaknutih imena: bivši glasnogovornik Bijele kuće George Stephanopoulos, dobitnik Pulitzerove nagrade Michael Chabon, bivši astronaut Timothy Creamer te američka državna tajnica Hillary Clinton.

XS
SM
MD
LG