Linkovi

Učenici na misiji očuvanja okoliša


Učenici osnovne škole grada Kings of Prussia
Učenici osnovne škole grada Kings of Prussia

Kampanja Climate Quilt je međunarodna inicijativa, koja radi s djecom u cijelom svijetu kako bi ih zainteresirala za zaštitu prirode. Djeca iz Europe, Azije, Afrike i Sjeverne Amerike su dizajnirali velike tkanine od komadića platna, sa obećanjem da će raditi na ozdravljenju okoliša. Nedavno su tisuće ovih obećanja sa komadića tkanine stigle u mali grad u Pennsylvaniji, gdje su ih volonteri prišivali na velike kiltove.

Dylan ima 5 godina. Voli crtanje, bojenje i izrađivanje umjetnički dizajniranih rečenica na tkanini, koje izrađuje u sklopu školskog projekta izrade kvilta, velike deke od komadića platna, na temu zaštite okoliša. Dylan svojom rečenicom obećava da će koristiti manje vode pri pranju ruku.Dylanova škola je samo jedna od stotina širom svijeta koja se pridružila kampanji izrade ekoloških kviltova.

Lisa Kemmerer je glasnogovrnica grupe.

"Ovo je poziv za djecu cijelog svijeta da se uključe u tematiku klimatskih promjena i naprave osobna obećanja kojima će pomoći okolišu."

Rachel i njen brat Jacob su također uključeni u projekat. Kažu da su ozbiljni u svojim nakanama da očuvaju okoliš.

Jacob, učenik
Jacob, učenik

Rachel kaže da većina ljudi baca dosta hrane, i ona misli da dosta pomogli prirodi da iskoriste te ostatke. Jacob je obećap obećao da će pokupiti smeće ako ga vidi i da neće zagađivati.

Patrick kaže da je ovaj projekat bila šansa da izrazi svoju kreativnost.

"Ja obećavam da ću reciklirati. Crtam i nasmijana lica da izrazim svoju osobnost na projektu."

Kada završe sa zakletvama, tkanine se spajaju u kvilt. Krojačka radnja u malom gradiću King of Prussia je volontirala da će dovršiti projekte. Kompanija je donirala opremu za posao i zamolila volontere da im pomognu.

Suvlasnici Karen Chubin se sviđa ideja povezivanja izrade kviltova i recikliranja

"Izrada kviltova je jedan do najboljih, i najmodernijih načina da se reciklira. Kviltovi se prave od raznih vrsta korištenih tkanina."

Steve Chubin, drugi suvlasnik radnje se iznenadio velikim odazivom nakon što je pitao svoje klijente da pripomognu.

"Lijepo je čuti kada klijenti nazovu i pohvale to što radimo, ali je lijepo i štititi Zemlju."

Phyllis Smith se odlučila za volontiranje

"Ja prišivam dijelove tkanina koje su djeca napravila. Oduševim se kad god pročitam neko obećanje."

Kampanja je dala djeci samopouzdanje kaže menadžerica radnje Liz Badell, koja također volontira.

"Bitno je da znaju da mogu nešto promijeniti, biti dio nečega i vidjeti promjene koje donose njihove akcije svijetu i njima samima."

To je upravo glavni cilj Climate Qilt kampanje. Dio kviltova sa zakletvama djece će biti izložen u New Yorku i Washingtonu na četrdesetoj godišnjici Dana Zemlje.

XS
SM
MD
LG