Linkovi

Kurti iznenađen šutnjom međunarodne zajednice 


Premijer Kosova Aljbin na konferenciji za štampu pokazuje fotografiju lokacije na kojoj su, kako tvrdi, zarobljeni kosovski policajaci od strane pripadnika MUP-a Srbije, u Prištini, 15. juna 2023. (Foto: Glas Amerike/Budimir Ničić)
Premijer Kosova Aljbin na konferenciji za štampu pokazuje fotografiju lokacije na kojoj su, kako tvrdi, zarobljeni kosovski policajaci od strane pripadnika MUP-a Srbije, u Prištini, 15. juna 2023. (Foto: Glas Amerike/Budimir Ničić)

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je iznenađen šutnjom međunarodne zajednice zbog "postupaka" Srbije i pozvao da se izvrši pritisak na Beograd kako bi na slobodu bila puštena trojica, kako je naveo, kidnapovanih policajaca.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Beograd i pozivamo na oslobađanje policajaca. Ponašanje Srbije nas ne čudi, nije promijenila apetite. Ono što nas iznenađuje je tolerancija i šutnja međunarodne zajednice prema djelovanju Srbije, koja stalno traži destabilizaciju", rekao je Kurti.

Kurti je na konferenciji za novinare nakon sjednice Savjeta za bezbjednost Kosova rekao i da je zbog bezbjednosti povećana kontrola vozila koja iz Srbije ulaze na teritoriju Kosova.

"Zavisno od analiza naših bezbjednosnih institucija dalji koraci će se preduzeti na osnovu njihovih preporuka. Naš cilj je bezbjednost. Tražimo oslobađanje policajaca i pozivamo međunarodne aktere da izvrše pritisak na Srbiju. Iznenađuje nas šutnja međunarodnih faktora prema Srbiji i kidnapovanju tri policajca Kosova", rekao je Kurti.

Premijer Kosova je pokazao i mapu gdje su se, prema njegovim riječima, kosovski policajci nalazili i naveo da se to dešavalo duboko na teritoriji Kosova.

"Ne radi se o hapšenju u Srbiji, već o kidnapovanju na Kosovu. Ne radi se ni o kakvom prelasku granične linije od strane policajaca, kako to Srbija lažno tvrdi. Sve ovo ima i KFOR ali njihova šutnja ne doprinosi ni deeskalaciji, ni istrazi, ni pravdi", naveo je Kurti.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja rekao je na istoj konferenciji da je juče posjetio lokaciju na kojoj se, kako je rekao, dogodilo kidnapovanje trojice kosovskih policajaca. On je također pozvao međunarodnu zajednicu da osudi ovaj čin.

"Ja sam juče posjetio lokaciju gdje su uhapšeni, tu je bilo ranije krijumčarenja robe i taj put je blokiran. Bilo je nemoguće da naši policajci budu na teritoriji Srbije, to je njihova propaganda. Na ovoj lokaciji bilo je drveća kojim je blokiran put. Ovaj kriminalni čin učinjen je zbog osvete. Ovaj kriminalni čin treba da se osudi od međunarodnih faktora", rekao je Svećija.

Pozvao je na oslobađanje policajaca i njihov povratak na Kosovo.

"Mi se nećemo zaustaviti u traženju pravde, ustavnosti, zakonitosti i mira za sve građane, bez razlike. Nastavićemo sa postupamo prema prinacipima demokratije. Niko nije imun i nije jači od institucija Kosova. Svako od kriminalaca će se privesti pravdi", rekao je Svećlja.

Vučić sa ambasadorima EU i Kvinte: Spriječite Kurtija da izazove rat

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da je razgovarao sa predstavnicima Evropske unije i Kvinte i da ih je zamolio da spriječe kosovskog premijera Aljbina Kurtija da izazove rat.

"Zamolio sam ih da učine sve što je u njihovoj moći i spreče Kurtija da izazove novi rat na Balkanu", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

On se sastao sa predstavnicima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke i šefom delegacije Evropske unije u Srbiji.

XS
SM
MD
LG