Linkovi

Facebook-om i Twitter-om do istine u Kobaniju


Kurdski dječak , Turska
Kurdski dječak , Turska

Oko podneva na turskoj granici prema Kobaniju. Velike borbe se vode izmedju militanata Islamske države i kurdske milicije koja brani ovaj većinski kurdski grad.

Farhad -- što nije njegovo pravo ime -- prati Internet, e mail poruke i tekst poruke, koje se odnose na vijesti iz Kobanija.

“Čim se probudim, pregledam Facebook i Twitter da vidim ima li vijesti iz Kobanija. Onda pokušam nazvati nekoga u Kbaniju, neke od boraca, da čujem i od njih šta se dogadja., kaže Farhad.

Farhad takodher razgovara sa kurdskim zvaničnicima, iako više vjeruje neovisnim izvorima. Objašnjava zašto:

“Zvaničnici - oni uvijek nastoje da ti daju informacije koje oni žele proslijediti, a koje vjerovatno nisu tačne. Zato pokušavamo nekako razgovarati sa s borcima u Kobaniju, ili se sami uvjeriti, kada se približimo granici, kakva je situacija... .”

Farhad je nekada radio za jednu kompaniju u Alleppu. Kada je počeo rat u Siriji, on je pobjegao u Kobani, svoj rodni grad. Sada obezbjedjuje informacije za novinare i izbjeglice , što smatra svojim doprinosom borbi.

“Ako sam za borca, onda ću se i boriti. Ali ja nisam borac. Ovo mogu dobro raditi, zato to i radim. ”

Farhad se identificira sa kurdskim aspiracijama da imaju svoju zemlju. No, kako dodaje, sukob sa ISIL-om je nešto mnogo veće. Oni žele kalifat, drevnu muslimansku državu, koja je cvjetala u sedmom stoljeću.

“ Ovo je rat izmedju prošlosti i budućnosti. Kurdski borci gledaju u budućnost, žele slobodu. ISIL želi prošlost. Žele nas vratiti hiljadu godina unatrag. ”

Farhad vjeruje da će rat još potrajati. A rezultat rata, dodaje, ovisi o većoj podršci medjunarodne zajednice i umjerenih grupa u regionu.

XS
SM
MD
LG