Linkovi

Nema konkretnog dogovora oko otkazivanja prosvjeda pastora Jonesa

  • VOA NEWS

Nakon sto su jucer poslijepodne po istocno americkom vremenu stigle vijesti sa Floride da je pastor Terry Jones otkazao paljenje Kurana, jer , navodno, ima dogovor s njujorskim imamom Faisalom Raufom da ce se promijeniti lokacija planirane izgradnje islamskog centra u New Yorku , danas je situacija drugacija. Njujorski imam Rauf je izjavio kasno sinoc da nije govorio niti sa pastorom Jonesom, niti sa floridskim imamom Musrijem, oko promjene lokacije dzamije u New Yorku, dodajuci da nikakvog cvrtsog dogovora nema.

Pastor Jones je u medjuvremenu izjavio da prosvjed protiv radikalnog islama, u subotu, 11. septembra, vise nije otkazan, vec samo , kako se izrazio, na cekanju. dakle, mogucno je, prema rijecima floridskog pastora, da ce se paljenje kopija Kurana ipak dogoditi, a pastorov planirani susret s Raufom u subotu, otkazati. Medjutim, u ovom trenutku jos nista nije za sigurno.

U medjuvremenu se cuju pozivi, posebno konzervativnijih politicara i intelektualaca, da predsjednik Obama osobno povuce neki ostriji, i konkretan potez kako bi sprijecio samoproglasenog pastora da provede potez za koji su i general David Petraeus i ministar obrane Robert Gates, kazali da direktno ugrozava zivote americkih vojnika u Afghanistanu.

XS
SM
MD
LG