Linkovi

Nema konkretnog dogovora oko otkazivanja prosvjeda pastora Jonesa


Nakon sto su jucer poslijepodne po istocno americkom vremenu stigle vijesti sa Floride da je pastor Terry Jones otkazao paljenje Kurana, jer , navodno, ima dogovor s njujorskim imamom Faisalom Raufom da ce se promijeniti lokacija planirane izgradnje islamskog centra u New Yorku , danas je situacija drugacija. Njujorski imam Rauf je izjavio kasno sinoc da nije govorio niti sa pastorom Jonesom, niti sa floridskim imamom Musrijem, oko promjene lokacije dzamije u New Yorku, dodajuci da nikakvog cvrtsog dogovora nema.

Pastor Jones je u medjuvremenu izjavio da prosvjed protiv radikalnog islama, u subotu, 11. septembra, vise nije otkazan, vec samo , kako se izrazio, na cekanju. dakle, mogucno je, prema rijecima floridskog pastora, da ce se paljenje kopija Kurana ipak dogoditi, a pastorov planirani susret s Raufom u subotu, otkazati. Medjutim, u ovom trenutku jos nista nije za sigurno.

U medjuvremenu se cuju pozivi, posebno konzervativnijih politicara i intelektualaca, da predsjednik Obama osobno povuce neki ostriji, i konkretan potez kako bi sprijecio samoproglasenog pastora da provede potez za koji su i general David Petraeus i ministar obrane Robert Gates, kazali da direktno ugrozava zivote americkih vojnika u Afghanistanu.

XS
SM
MD
LG