Linkovi

'Kućne pomoćnice' - novi film Emme Stone o američkom Jugu


'Kućne pomoćnice' - novi film Emme Stone o američkom Jugu
'Kućne pomoćnice' - novi film Emme Stone o američkom Jugu

Godina je 1962., diplomiravši na fakultetu Skeeter Phelan se vraća kući, u Jackson, u saveznoj državi Mississippi, djelić američkog Juga kamo pokret za građanska prava crnaca tek treba stići

Jedan hit roman o crnačkim i bjelačkim ženama na američkom Jugu, prije 50 godina, prenesen je u film koji kritičari naširoko hvale.

Godina je 1962., diplomiravši na fakultetu Skeeter Phelan se vraća kući, u Jackson, u saveznoj državi Mississippi, djelić američkog Juga kamo pokret za građanska prava crnaca tek treba stići. Crnkinje, poput Aibileen Clark, rade u kućama bjelačkih obitelji kao sobarice, kuharice i dadilje. Skeeter – koju glumi Emma Stone – traži od Aibileen da joj opiše kakav je život tih žena.

Skeeter želi napisati knjigu intervjua s crnkinjama koje rade za bjelačke obitelji. Ne pada joj ni na pamet da bi to moglo biti vrlo problematično za te žene. No, na koncu, obećavši im anonimnost, ona zadobije povjerenje Aibileen i njenih kolegica. Njihova knjiga, objavljena anonimno, pod naslovom 'Kućne pomoćnice,' postaje senzacija. Uz Stone kao Skeeter, u jednoj od vodećih uloga, one Aibileen, pojavljuje se Viola Davis, koja priznaje da se premišljala želi li glumiti sluškinju.

Teško mi je bilo odlučiti se želim li glumiti lik koji je toliko pokoran. No, na koncu sam ju vidjela kao mnogo više od te pokornosti. Svi smo mi u to vrijeme bili samo to; netko se možda uspio probiti negdje drugdje, ali ostale su bile sluškinje ... pokorne. Ali, ipak, Aibileen se uspije otrgnuti iz te zadane sudbine, krenuti za svojim snom i progovoriti o onome o čemu se nije govorilo.

Film „The Help“ je adaptiran iz best-seller romana autorice Kathryn Stockett, koja je knjigu temeljila na vlastitim iskustvima, odrastajući u Jacksonu: "Gledajte, ja sam bjelkinja i znam da nikad neću u potpunosti razumjeti kako je to bilo biti crnkinja koja radi na Jugu. Ali, kako izgleda, nitko nije ni pokušao iznijeti tu perspektivu".

Pokret za građanska prava crnaca u pozadini je priče, ali, kako kaže autorica, glavni motiv su odnosi među ljudima i moć da se odlučuje o vlastitom životu. Redatelj filma je Tate Taylor, prijatelj iz djetinjstva autorice Kathryn Stockett, koji se potrudio da film bude i snimljen blizu mjesta njihova rođenja, u Mississippiju. Glazbu za film je skladao Thomas Newman.

XS
SM
MD
LG