Linkovi

Newyorški muzej Metropolitan otvorio je zbirku kulture islama u novim, obnovljenim prostorima


A Hindu sadhu (holy man) applies paint to his forehead at his ashram on the premises of Pashupatinath Temple in Kathmandu, Nepal. Hindu holy men from Nepal and India come to the temple to take part in the Shivaratri festival, which this year falls on March 10.
A Hindu sadhu (holy man) applies paint to his forehead at his ashram on the premises of Pashupatinath Temple in Kathmandu, Nepal. Hindu holy men from Nepal and India come to the temple to take part in the Shivaratri festival, which this year falls on March 10.

Iako je novi izložbeni prostor za kulturu islama vrlo velik, 1200 izložaka koji su predstavljeni javnosti čini tek deseti dio ukupne islamske zbirke Muzeja Metropolitan

Nakon osam godina dugih priprema, newyorški Muzej Metropolitan otvorio je svoju zbirku kulture islama u novim, obnovljenim prostorima. Izložba seže u 13 stoljeća dugu prošlost ove vjere, eksponati dolazi iz različitih zemalja.

Muzej Metropolitan u New York Cityju posjeduje jednu od najvećih zbirki islamske kulture na svijetu – od slikarstva i arhitekture pa do neprocjenjivih ilustracija vjerskih tekstova, pogotovo Kurana. Posljednjih osam godina, zbog renovacije muzeja, ova je zbirka bila zatvorena za javnost. Muzej sada ima dodatnih 15 izložbenih prostora, zasebnih galerija, u kojima je dobrim dijelom smještena baš njegova 'islamska zbirka'. Izlošci su rikazani prema povijesnom razdoblju i regiji iz koje dolaze, od sedmog pa do kraja 19. stoljeća. Sheila Canby, kustos odgovoran ta ovu zbirku nam kaže: "Galerije prikazuju kulturu arapskih zemalja, Turske, Irana, Srednje Azije i južne Azije. Željeli smo islamsku kulturu pokazati po regijama".

Otvorenje novih izložbenih prostora dolazi u trenutku kada širom svijeta jača zanimanje za islam. Jednu od galerija uredili su zanatlije iz grada Fez u Maroku. Ona izgleda kao tradicionalno dvorište bogate kuće na Srednjem istoku – s fontanom, ukrašenim stupovima i krovnim lukovima te podom i stropom u keramici. Novi je eksponat i takozvana 'Soba iz Damaska', odaja čiji su zidovi obloženi skupocjenim drvom koja kao da je 'prenesena' iz doma bogate sirijske obitelji s kraja 18. stoljeća. Zidove ukrašavaju geometrijski uzorci te stihovi svjetovnog i vjerskog karaktera, kaže Sheila Canby: "Stihovi slave dom vlasnika, njegovu obitelj kao i proroka Muhameda".

Tu su i kipovi stražara palače iz Irana te umjetničke slike koje prikazuju scene iz života viših klasa. Među eksponatima su i brojni predmeti iz svakodnevnog života, od kojih su neki prilično nesvakidašnji – na primjer brončana posuda u obliku lava u kojoj tinjaju mirisne trave. Drugi su izlošci jednostavni, ali sve jedno ukrašeni kaligrafijom i arabeskom. Geometrijski oblici prevladavaju zbog toga što islamska vjera zabranjuje da umjetničko djelo iz tog doba prikazuje ljude odnosno životinje. Sheila Canby kaže da joj je jedan od najdražih eksponata jednostavna bijela posuda iz 10 stoljeća s crnim kaligrafski izvedenim natpisom – 'prije no što nešto napraviš - razmisli, da ti ne bi bilo žao': "Radi se o vrlo lijepoj, dirljivoj izreci koja je dio kućnog predmeta - i upravo to joj daje jednu transcedentnu kvalitetu".

Iako je novi izložbeni prostor za kulturu islama vrlo velik, 1200 izložaka koji su predstavljeni javnosti čini tek deseti dio ukupne islamske zbirke Muzeja Metropolitan.

XS
SM
MD
LG