Linkovi

U Sjedinjenim Državama uskoro u prodaji kućni test na COVID-19


Ilustracija: Jedan od proizvedenih kućnih testova na COVID-19 (Foto: REUTERS/Nathan Frandino)
Ilustracija: Jedan od proizvedenih kućnih testova na COVID-19 (Foto: REUTERS/Nathan Frandino)

Prvi kućni test na koronavirus za koji nije potreban recept uskoro će se naći u prodaji u Sjedinjenim Državama. Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je upotrebu testa koji se u potpunosti može uraditi u kućnim uslovima.

Stephen Hahn, direktor te uprave, saopštio je da je na taj način omogućeno da se test nađe u prodaji u apotekama.

Tamo ih pacijent može kupiti, testirati se, dobiti rezultat poslije 20 minuta”, naveo je on.

Početne zalihe te vrste testa biće ograničene. Australijski proizvođač Ellume objavio je da očekuje da će u decembru raspolagati sa tri miliona testova prije nego što, u prvoj polovini 2021. godine, bude povećao proizvodnju.

Portparol kompanije saopštio je da će test koštati oko 30 dolara i da će moći da se kupi u apotekama ili da se poruči preko interneta.

Komplet se sastoji od štapića za bris nosa, hemijskog rastvora i trake za testiranje. Detektuje protein virusa koje je proizveo COVID-19 – što se razlikuje od onih koji traže genetske materijale virusa.

Digitalno se povezuje sa aplikacijom za pametni telefon koji prikazuje rezultat i pomaže u njihovoj interpretaciji. Takođe, putem aplikacije je moguće povezati se i sa zdravstvenim radnikom.

Stručnjaci Uprave za hranu i lekove utvrdili su da testovi kompanije Ellume, kao i ostali koji primjenjuju sličnu metodologiju, mogu proizvesti mali procenat lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata. Korisnici koji dobiju negativan rezultat, ali imaju simptome koronavirusa, trebalo bi da se obrate medicinskom radniku, precizirali su stručnjaci te uprave.

Američki zdravstveni eksperti mjesecima ukazuju na potrebu za brzim i široko rasprostranjenim kućnim testiranjem – što doprinosi izbjegavanju kontakata među ljudima i umanjuje mogućnosti za širenje infekcije.

Međutim, za većinu testova potrebno je uraditi bris nosa, koji se potom obrađuje u laboratorijskim uslovima, a to podrazumijeva čekanje od po nekoliko dana.

Trenutno se u Sjedinjenim Državama dnevno testira skoro dva miliona ljudi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG