Linkovi

Kuća glazbe za siromašnu djecu - misija učitelja glazbe Ricka Aggelera


Younger members of Studio Heat performing at the release party for the music clubhouse's second CD, 'Because of You.'
Younger members of Studio Heat performing at the release party for the music clubhouse's second CD, 'Because of You.'

Glazbena kuća postala je utočište za lokalnu djecu koja ovdje uče svirati instrumente, nastupaju zajedno u bendu, pa čak i snimaju svoje pjesme u studiju

Kada je Rick Aggeler 2007. diplomirao na prestižnom Berklee College of Music, pred njim su bile dvije moguće karijere – profesionalni bubnjar, i učitelj glazbe. Izabrao je da bude učitelj glazbe, s posebnom misijom. Faiza Elmasry donosi prilog o njegovoj kući glazbe za siromašnu djecu u Dorchesteru, u saveznoj državi Massachusetts.

Da je glazba magična, 25-godišnji Rick Aggeler otkrio je vrlo rano u životu. Sa sedam godina, imao je operaciju mozga, koja je ostavila veliki ožiljak na stražnjoj strani njegove glave. Što je bilo još i gore, nakon operacije nije se više mogao baviti sportom. Njegova je majka tada predložila da nauči svirati bubnjeve.

"Počeo sam svirati bubnjeve sa Ronit Glick, mojom učiteljicom u osnovnoj školi. Sjećam se kako sam bio sretan. To mi je bilo nešto najdraže. U šestom sa razredu bio u novoj školi, i sjećam se da sam se u početku jako teško snalazio. Gospođa Glick uzela me u svoj program i, sjećam se, svirao sam sve što mi je dala. Bilo mi je odlično," kaže Aggeler.

Godinama kasnije, njegova ga je ljubav za glazbu odvela iz sjeverne Kalifornije, gdje je odrastao, u Boston, kako bi studirao glazbu na Berklee College of Music. Za vrijeme studija, volontirao je kao učitelj glazbe u lokalnom centru za djecu i, na izvjestan način, to mjesto nije nikada ni napustio. Pomogao je u stvaranju malog glazbenog centra, a kasnije, kao direktor tog programa, pretvorio ga je u prilično velik program. Music Clubhouse at the Blue Hill Boys and Girls Club lokalnoj djeci pruža priliku da nauče svirati ne samo bubnjeve, nego i čitav niz drugih instrumenata.

"Promatrajući energiju te djece, i radeći s njima, vidim kako su uzbuđeni da uče i sviraju, a to je odmah privuklo moju pažnju. Sve je to povezno s onim što je gospođa Glick učinila za mene. I premda se dobro zabavljam dok sviram bubnjeve i nastupam uživo, za mene je definitivno zabavnije i pruža mi osjećaj ispunjenja kada gledam ovu djecu kako rastu i razvijaju se," kaže Aggeler.

Glazbena kuća, kaže on, postala je utočište za lokalnu djecu koja ovdje mogu doći poslije nastave ili za vrijeme ljetnih praznika. Uče svirati instrumente, nastupaju zajedno u bendu, pa čak i snimaju svoje pjesme u studiju.

(...) Bila je to skladba “Super hero”, sa njihovog drugog albuma pod naslovom “Because of you”.

Četrnaestogodišnji Javon Martin, koji je izabrao Young Fresh za svoje umjetničko ime, pridružio se ovoj glazbenoj kući prije tri godine: "Ovo je značajno utjecalo na moj život jer nikada nisam mislio da ću raditi ovako nešto. Sada nastupam i svi nas žele intervjuirati. Na radiju sam i nastupam na različitim pozornicama. Ljudi me počinju gledati kao umjetnika, i često mi prilaze i kažu, nemoj me zaboraviti kad postaneš slavan."

Od kada je nastala, prije tri godine, Music Clubhouse pomogla je oko 500 djece. Direktor Rick Aggeler kaže da nastupanje pred publikom pomaže u izgradnji samopouzdanja ove djece, dok ih pripreme i vježbanje za nastupe uči kako se nositi s osobnim problemima.

"Vidim što njima ovo znači, i kako im gradi samopouzdanje. Ovo je također bijeg od velikih problema koje imamo u ovoj zajednici, kriminalnih bandi i problema u obitelji. Sučeljeni smo sa mnogim izazovima. Dakle, ako se srame zbog nečega, bilo da se radi o problemima u obitelji, ili zato što nisu dovoljno visoki, ovdje o tome možemo pričati, i ovdje o tome mogu pisati, repovati i rasteretiti se na neki način," kaže Aggeler.

Kako bi proširio svoj rad i pomogao djeci da uče glazbu, Aggeler je zatražio pomoć zajednice. Stvorio je partnerstvo sa Berklee College of Music i lokalnim glazbenim trgovinama, i kaže da je to pomoglo klubu da dobije besplatne instrumente, opremu, kompjutere i slično.

Direktor kluba Rick Aggeler kaže da je sretan, te da nije uopće iznenađen, kada vidi kako glazba utječe i transformira živote članova ovog kluba. To je ista magična snaga koju je i on osjetio kao dijete, i koja ga je inspirirala da postane učitelj i prenese tu čaroliju na druge.

XS
SM
MD
LG