Linkovi

Kriza u Libiji u prvi plan stavlja načelo UN-a koje se odnosi na 'odgovornost za zaštitu'


两个人骑着一辆摩托车2013年2月26日经过叙利亚伊德利卜省的迈阿拉努阿曼被叙利亚军队炮击摧毁的建筑物。
两个人骑着一辆摩托车2013年2月26日经过叙利亚伊德利卜省的迈阿拉努阿曼被叙利亚军队炮击摧毁的建筑物。

Fred Abraham: "Treba imati na umu da je libijski režim i inače poznat po okrutnosti, po mučenju i ubojstvima političkih protivnika. Tako da zaista ima razloga za zabrinutost."

U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda raspravlja se o uspostavi zone zabrane leta nad Libijom. Ovaj je sukob podsjetio na jedno od načela svjetske organizacije koje se tiče takozvane 'odgovornosti za zaštitu'.

Doktrina 'odgovornosti za zaštitu' tiče se razmjerno nove ideje u svjetskoj organizaciji, kaže stručnjak za međunarodno pravo Jared Genser: "Ova je doktrina usvojena na summitu UN-a 2005., i prema njoj sve zemlje svijeta odgovorne su za zaštitu svog stanovništva kada su u pitanju masovni zločini – među koje spadaju genocid, ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i etničko čišćenje."

Prosvjedi protiv režima Moamara Gadafija počeli su u Libiji 15. veljače. Vlasti su odgovorile žestokim vojnim udarima, koristeći se čak i ratnim zrakoplovstvom. Krajem veljače, Vijeće sigurnosti je – u skladu s načelom 'odgovornosti za zaštitu' – uvelo niz mjera protiv Gadafijeva režima. Financijske sankcije izravno pogađaju vrh libijske vlasti i njihove obitelji. Uveden je embargo na uvoz oružja, a Međunarodnom kaznenom sudu poslan je 'libijski slučaj' kako bi se istražilo jesu li počinjeni zločini protiv čovječnosti ili ratni zločini.

Jared Ganser kaže da je ovo prvi put da je u raspravi pred Vijećem sigurnosti o situaciji u nekoj zemlji bila izrijekom spomenuta 'odgovornost za zaštitu'. Ali, bez obzira na to – Gadafijeve snage su pojačale svoje napade i potisnule pobunjenike. "Gadafi i njegov režim grčevito rade na tome da se održe. Sankcije i međunarodna istraga – sve će to imati učinak na duži rok. Ali, one nemaju izravan učinak na sadašnju situaciju. One ne mogu zaštititi libijske civile" - kaže Jared Ganser.

Fred Abraham iz organizacije Human Rights Watch kaže da je situacija u Libiji vrlo teška: "Dokumentirali smo najnoviji val represije u Tripoliju, glavnom gradu Libije. U posljednja su dva tjedna uhićene mnogi, ne znamo doduše točno koliko. Treba imati na umu da je libijski režim i inače poznat po okrutnosti, po mučenju i ubojstvima političkih protivnika. Tako da zaista ima razloga za zabrinutost."

Atmosfera straha u Tripoliju je očita – kaže Fred Abraham: "Kada razgovaramo telefonski, naši sugovornici nam sve češće kažu da ne mogu otvoreno govoriti, ili uopće ne odgovaraju na naše pozive. Neke od naših veza čak su počele u telefonskim razgovorima hvaliti vlasti, iako znamo od prije da su kritičari režima. To govori o ekstremnoj represiji koja vlada u Tripoliju."

Jared Ganser smatra da postojeća rezolucija o sankcijama protiv Libije nije dovoljno oštra. On se zalaže za uvođenje zabrane leta nad Libijom. Međutim, Fred Abraham podsjeća da će se sankcije protiv Gadafija pooštriti jedino ako na njih pristanu Rusija i Kina, stalne članice Vijeća sigurnosti.

XS
SM
MD
LG