Linkovi

Kriza s javnim dugom nekoliko država euro-zone mogla bi utjecati na poslovanje američkih banaka


Uposlenica burze u Ateni
Uposlenica burze u Ateni

Iain Begg: "Već znamo kako se ta svojevrsna zaraza lako širi – i to iz primjera tvrtke Lehman Brothers iz 2008.godine. Kada su u pitanju financijska tržišta, dvije obale Atlantika su vrlo blisko povezane, kao uostalom i cijeli svijet. Zbog toga je rizik vrlo velik“.

U kolovozu su Amerikanci bili izrazito pesimistični u vezi s vladinom politikom zapošljavanja i općenito anemične ekonomije. Iako je potrošnja u maloprodaji prošli mjesec neznatno porasla, američko Ministarstvo trgovine upozorilo je da je ekonomski rast slabiji od prognoziranog. U drugom poslovnom kvartalu iznosio je, po godišnjoj stopi, od samo jedan posto.

Gary Burtless, ekonomist koji radi u washingtonskom think-tanku Brookings, kaže da je na javno neraspoloženje utjecala i politička situacija, odnosno razmirice republikanaca i demokrata oko proračunskog manjka i dodatnog državnog zaduživanja: "Kongres ove godine nije ništa učinio što bi doprinijelo gospodarskom rastu. Što više, u sljedećih godina dana, Kongres će situaciju učiniti još gorom“.

Naime, oštre mjere javne štednje mogle bi dovesti do još jedne recesije – druge po redu u tri godine. Pesimizam jača i zbog razmjerno loše ekonomske situacije u Europi. Njemačka je proljetos imala izrazito slab gospodarski rast, a tu su i dužničke krize u barem dvije manje države euro-zone - Grčkoj i Portugalu. Neizvjesnost na tržištu mogla bi prisiliti banke da povećaju kamatnu stopu – što bi tim zemljama dodatno otežalo vraćanje dugova.

Iain Begg, s londonske School of Economics, kaže da bi situacija u euro zoni mogla utjecati na poslovanje američkih banaka: "Već znamo kako se ta svojevrsna zaraza lako širi – i to iz primjera tvrtke Lehman Brothers iz 2008.godine. Kada su u pitanju financijska tržišta, dvije obale Atlantika su naime vrlo blisko povezane, kao uostalom i cijeli svijet. Zbog toga je rizik vrlo velik“.

U tom slučaju, investitori bi mogli povući svoj novac iz bankovnog sektora – kaže Vincent Reinhart iz washingtonskog think tanka Institut American Enterprise: "Firme koje posreduju u financijskom poslovanju bit će pod utjecajem događaja u Europi – ovisi samo koliko. Ulagači bi pod utjecajem europske situacije mogli povući svoj kapital iz banaka“.

Iako europski čelnici, kako se čini, nisu u stanju pronaći kratkoročno rješenje za krizu s državnim dugom u nekoliko zemalja euro-zone, u Sjedinjenim Državama ima znakova da situacija možda nije tako crna. Očekuje se da će američka Središnja banka na svom sastanku u rujnu objaviti mjere koje bi mogle oživjeti gospodarstvo. Također, početkom mjeseca predsjednik Obama će najaviti državne pogodnosti za firme koje otvaraju nova radna mjesta.

XS
SM
MD
LG